SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Madagaskarju grozi epidemija kuge

4

termometer

Madagaskarju grozi epidemija kuge, če mu ne bo uspelo omejiti širjenja bolezni, Rdeči križ in Inštitut Pasteur svarita, da so še posebej ogroženi jetniki v prenatrpanih in umazanih zaporih na otoku.

Število primerov kuge se sicer v tem času veča, saj vroče in vlažno vreme privlači bolhe, ki širijo bolezen.

Če kuga pride v zapore, to lahko vodi v katastrofalen izbruh bolezni Na Madagaskarju so lani zabeležili 256 primerov kuge in 60 smrti zaradi te bolezni, kar je največ med vsemi državami sveta.

Bubonska kuga, drugače znana kot črna smrt, je po ocenah v srednjem veku pomorila 25 milijonov ljudi, danes pa je načeloma zelo redka.

Rdeči križ in Inštitut Pasteur sta od februarja lani sodelovala z lokalnimi zdravstvenimi skupinami na Madagaskarju pri kampanji za izboljšanje higiene v zaporih. Organizaciji opozarjata, da bi, če kuga pride v zapore, to lahko vodilo v katastrofalen izbruh bolezni.

V zaporih podgane širijo okužene bolhe v hrano Težava pri zaporih je, da jih preplavljajo podgane, ki širijo okužene bolhe v hrano, oblačila in posteljnino. Če bi se kuga razširila v zaporih, bi težko preprečili njeno širjenje zunaj zaporov, saj "zapori niso popolnoma zaprti prostori", opozarjajo pri obeh organizacijah.

Da bi preprečili prehod okuženih bolh z enega na drugega gostitelja, morda človeka, je treba pobiti te žuželke ter tudi vse glodavce.

Po ocenah strokovnjakov v Afriki, še posebej na Madagaskarju in v Demokratični republiki Kongo, zabeležijo več kot 90 odstotkov vseh primerov kuge.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin