Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 4. 2014,
6.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka

Sreda, 2. 4. 2014, 6.57

8 let

Lufthansini piloti stavkajo, spremembe tudi v Adrii Airways (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okoli 5.400 pilotov največjega nemškega letalskega prevoznika Lufthansa je opolnoči začelo tridnevno stavko.

Strani ne popuščata, zato hitre rešitve zapleta ni pričakovati.

Poleg Lufthansinih pilotov stavkajo tudi piloti hčerinskega nizkocenovnika Germanwings in družbe za tovorni promet Lufthansa Cargo. Letalski promet je v večjem delu Nemčije ohromljen, da poteka stavka, pa je opaziti tudi na letališčih.

Terminali na ključnih nemških vozliščih Frankfurt in München ter na drugih letališčih komaj obratujejo, saj so večino potnikov pravočasno obvestili o stavki in njenih posledicah. Danes so že odpovedali okoli 60 letov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odpovedanih 3800 letov, prizadetih skoraj pol milijona potnikov Lufthansa je za čas stavke odpovedala okoli 3800 letov, z letali hčerinskih družb, ki jih stavka ni prizadela, pa bo lahko v treh dneh izvedla le okoli 500 letov. Stavka bo tako prizadela okoli 425 tisoč potnikov, ki so lahko lete preložili. Nizkocenovnik Germanwings je odpovedal več kot polovico od 1332 letov, ki jih bo namesto njega izvedel prevoznik Eurowings, prav tako del Lufthansine skupine.

Hitre rešitve zapleta ne pričakujejo niti v Lufthansi niti v sindikatu pilotov. Tiskovna predstavnica družbe Barbara Schädler je danes znova poudarila, da so v letalskem prevozniku pripravljeni na pogovore. "Prepričani smo, da smo predložili ponudbe, na podlagi katerih se lahko pogovarjamo," je dejala.

Piloti ponudbe vodstva družbe še naprej zavračajo Tiskovni predstavnik sindikata pilotov Markus Wahl je dejal, da Lufthansa navzven sicer izraža pripravljenost na pogovore, a da so njene ponudbe vedno enake. "Za nas je Lufthansa volk v ovčji koži," je povedal in zagotovil, da piloti po koncu stavke v času velikonočnih praznikov ne bodo več stavkali.

Sindikat pilotov je k stavki pozval okoli 5400 kapitanov in kopilotov, ki so stavko izglasovali z veliko večino. Povod za stavko je bila odločitev vodstva Lufthanse, da odpravi t.i. prehodne pokojnine, ki so pilotom doslej omogočale predčasno upokojitev. Poleg tega zahtevajo tudi zvišanje plač za deset odstotkov.

Nemčijo je prejšnji teden ohromila že stavka zaposlenih na več nemških letališčih, zato je vse več nejevolje prisotne tudi v politiki. Nemški minister za promet Alexander Dobrindt je Lufthanso in sindikat pilotov že pozval k hitremu dogovoru. "Vsak dan stavke omeji mobilnost več sto tisoč ljudi," je dejal.

Adria Airways ponuja prevoz prek drugih letališč Na stavko opozarjajo tudi v slovenskem nacionalnem prevozniku Adrii Airways, kjer bodo svoj urnik letenja v Nemčijo in iz nje prilagodili potnikom, ki se bodo v tem času odločili za potovanje.

Vse potnike, ki ne končajo oziroma začnejo potovanja v Frankfurtu ali Münchnu in imajo vozovnico Adrie Airways, pozivajo, naj se o svojem potovanju do končne destinacije pozanimajo v klicnem centru Adrie.

Adria Airways bo potnikom ponudila prevoz prek drugih letališč. Tistim, ki bodo od potovanja odstopili, bodo omogočili brezplačno spremembo datuma potovanja.

Ne spreglejte