Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2019,
18.16

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

11

Natisni članek

napad ZDA Izrael Libanon

Nedelja, 1. 9. 2019, 18.16

4 leta, 7 mesecev

Libanonski premier po obstreljevanju na meji na pomoč pozval ZDA in Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

11

Napad v Libanonu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na jugu Libanona je danes izbruhnilo silovito obstreljevanje med šiitsko milico Hezbolah in Izraelom. Libanonski premier Saad Hariri je po tem incidentu, ki naj bi bil za zdaj končan, pozval ZDA in Francijo, naj pomagata pomiriti razmere. Mirovne sile ZN v Libanonu so se medtem odločile za prekinitev vseh aktivnosti.

Sirija Kurdi
Novice ZDA potrdile napad na džihadiste v Siriji

Spopad naj bi se začel, ko je Hezbolah prek meje na izraelsko ozemlje izstrelil protitankovske rakete in po lastnih navedbah uničil vojaško vozilo.

Izraelska stran podrobnosti ni navedla

Sporočila je, da je več protitankovskih raket priletelo iz Libanona proti vojaški bazi in vojaškim vozilom ter da je vrnila ogenj. Po navedbah Libanona je Izrael prek meje izstrelil 40 raket.

Po incidentu je Hariri po telefonu poklical ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea in francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter ju pozval, naj pripomoreta k umiritvi razmer.

Napad v Libanonu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odzvali so se tudi v mirovnih silah ZN v Libanonu. Kot so sporočili, je vodja misije generalmajor Stefano Del Col obe strani pozval k maksimalni zadržanosti in prekinitvi vseh aktivnosti.

Napetost med Hezbolahom in Izraelom se je povečala prejšnjo nedeljo, ko so iz Libanona poročali o dveh izraelskih brezpilotnih letalih, ki sta padli na prestolnico Bejrut.

Po navedbah libanonske vojske sta izraelska drona kršila libanonski zračni prostor nad južnim predelom Bejruta. Prvi brezpilotnik je padel na omenjeno območje, drugega pa je razneslo v zraku nad tem istim območjem in je povzročil gmotno škodo. Letalnik, ki ga je razneslo, je bil opremljen z eksplozivom in je povzročil veliko škodo na medijskem središču Hezbolaha v predelu Mouvad, ki velja za trdnjavo šiitskega gibanja v libanonski prestolnici.

francoska policija
Novice Francija: v napadu z nožem ena oseba umrla, osem je ranjenih
Ne spreglejte