SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Libanon: na ulice tudi podporniki predsednika Aouna

0,06

termometer

Provladni protest v Libanonu
Na ulicah libanonske prestolnice Bejrut se je danes zbralo na tisoče podpornikov predsednika Michela Aouna. Foto: Reuters

Na ulicah libanonske prestolnice Bejrut se je danes zbralo na tisoče podpornikov predsednika Michela Aouna. Gre za prvo zborovanje podpornikov predsednika od začetka protestov proti politični eliti, ki v Libanonu potekajo od sredine oktobra.

Podporniki Michela Aouna so se zbrali v bližini predsedniške palače v Bejrutu, nekateri med njimi so imeli s seboj tudi transparente s podobo predsednika. Aoun je položaj prevzel konec leta 2016 in obljubil reforme, obenem pa opozoril, da bo trajalo kar nekaj časa, da jih uresničijo.

V odgovor na zahteve protestnikov je premier Saad Hariri minuli teden predsedniku države že ponudil svoj odstop. V odgovor na zahteve protestnikov je premier Saad Hariri minuli teden predsedniku države že ponudil svoj odstop. Foto: Reuters

"Sestavili smo načrt, ki temelji na boju proti korupciji, na ekonomiji in na civilni družbi," je podpornikom danes pojasnil Aoun. Dodal je, da teh načrtov ne bo enostavno uresničiti: "Korupcija ne bo kar tako izginila, saj se je skozi desetletja že dodobra ukoreninila. Brez velikih naporov ne bo šlo."

Saad Hariri Novice Libanonski premier pod pritiskom protestnikov napovedal odstop

Protestniki vladajočo elito pozivajo k odstopu

Protesti v Libanonu so se začeli 17. oktobra, protestniki pa na njih opozarjajo politični razred na slabo vodenje in korupcijo v času poglabljanja gospodarske krize. Vladajočo elito pozivajo k odstopu. V odgovor na njihove zahteve je minuli teden premier Saad Hariri predsedniku države že ponudil svoj odstop.

Libanon je država z enim od največjih javnih dolgov na svetu. Po uradnih podatkih je dolg konec junija znašal 85,7 milijarde dolarjev, kar je 0,7 odstotka več kot konec lanskega leta.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin