Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2011,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lech Walesa bolnišnica Poljska

Četrtek, 9. 6. 2011, 11.19

8 let

Lech Walesa, ikona poljskega boja za demokracijo, v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lech Walesa - legenda boja proti komunizmu, Nobelov nagrajenec za mir in prvi povojni demokratično izvoljeni predsednik Poljske - je zaradi želodčnih težav in vročine od srede v bolnišnici.

Kot je povedal sam Walesa, se je v torek začel počutiti slabo - imel je 39 stopinj vročine, mrazilo ga je in mučile so ga želodčne težave. Zato se je v sredo odločil za odhod v bolnišnico. "Sem na infuziji. Zdravnikom je uspelo znižati vročino, a diagnoze še niso postavili in želijo, da v bolnišnici ostanem vsaj do nedelje," je še povedal 67-letni Walesa.

Naslednji teden že "nazaj v sedlu" Kot je sicer optimistično dodal, upa, da bo naslednji teden že "nazaj v sedlu". Je pa moral zaradi bolezni odpovedati načrtovana obiska v Italiji in Romuniji.

Vodja legendarnega poljskega sindikata Solidarnost Pristaniški električar Walesa je bil vodja legendarnega poljskega sindikata Solidarnost, prvega in edinega svobodnega sindikata v sovjetskem bloku. Ustanovljen je bil med pomembno stavko leta 1980, ki se je začela v ladjedelnici v Gdansku, nato pa se razširila po vsej Poljski in mobilizirala deset milijonov Poljakov.

Neustavljiv val sprememb Takratne komunistične oblasti so sprva morale popustiti, a že leta 1981 so prelomile svoje obljube in s ciljem zatrtja Solidarnosti razglasile izredne razmere. Sindikatu pa je v ilegali uspelo preživeti in se je leta 1989 vrnil v ospredje ter izpogajal izvedbo volitev, na katerih je tudi slavil. Komunistični režim takrat sicer še ni bil mrtev, a te volitve so prinesle neustavljiv val sprememb in odločilno prispevale k padcu železne zavese leta 1991.

Walesa kot spoštovan demokratični aktivist Walesa, ki je že leta 1983 prejel Nobelovo nagrado za mir, je leta 1990 postal prvi demokratično izvoljeni poljski predsednik po drugi svetovni vojni. Na tem položaju je sicer preživel le en petleten mandat, še danes pa je spoštovan demokratični aktivist.

Nedavno je bil na obisku v Tuniziji, kjer je tamkajšnjim oblastem ponudil svojo pomoč pri tranziciji v demokracijo po nedavnem strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Zina El Abindina Ben Alija.

Ne spreglejte