Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letalo laser

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 13.16

8 let

Laser poškodoval pilota, letalo zasilno pristalo (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Letalo, ki je bilo na poti v New York, se je nad Atlantikom obrnilo nazaj in pristalo na letališču Heathrow v Londonu, potem ko je v pilotsko kabino posvetil laserski žarek. Izvor žarka še iščejo.

Kmalu po vzletu airbusa A340 v nedeljo zvečer je posadka letala družbe Virgin Atlantic kontroli poletov sporočila, da ima eden od pilotov zdravstvene težave. Na objavljenem zvočnem posnetku je slišati posadko, kako je irske nadzornike poletov obvestila, da se je incident zgodil okoli deset kilometrov zahodno od Heathrowa.

"Približno eno uro po vzletu so sporočili, da je drugega pilota med vzletom v oko zadel laserski žarek in da se vračamo," je za BBc povedala ena od potnic na letalu. Letalo je bilo na višini okoli 2.500 metrov, ko ga je zadel laserski žarek, tako močan, da lahko na kratki razdalji stopi plastiko, poročajo britanski mediji.

Letalo so po vrnitvi na letališče čez noč prizemljili, 252 potnikov pa je noč preživelo v hotelu. Letalska družba se je opravičila vsem potnikom in sporočila, da skuša z oblastmi identificirati vir laserskega žarka.

Vse več incidentov Svetenje z laserjem v letalo lahko po zakonu iz leta 2010 obravnavajo kot kriminalno dejanje. Do zdaj v povezavi z omenjenim incidentom niso še nikogar aretirali.

Britansko združenje pilotov opozarja, da lahko laserski žarek pomeni začasno izgubo vida. "To ni osamljen incident. Letala z laserji napadajo alarmantno pogosto, laserji pa so čedalje močnejši," je za BBC povedal generalni sekretar združenja Jim McAuslan.

Med januarjem 2009 in junijem 2015 so v Veliki Britaniji zabeležili 8.998 incidentov z laserji. Samo leta 2014 je bilo takšnih incidentov 1.440, od tega 168na Heathrowu. V ZDA je bilo novembra lani po poročanju CNN samo v eni noči 20 incidentov z laserji in letali.

Ne spreglejte