SiolNET. Novice Svet
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lagardova svari pred negativnimi tveganji na evrskem območju

0,57

termometer

Christine Lagarde |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nedavni finančni pretresi bi lahko povečali "negativna tveganja" v območju evra, je danes opozorila predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde. Ob tem je zagotovila, da so oblikovalci politik še naprej osredotočeni na obvladovanje izjemno visoke inflacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Propad ameriških bank Silicon Valley Bank (SVB) in Signature ter napovedani prevzem UBS švicarske banke Credit Suisse sta povzročila pretres na svetovnih finančnih trgih in sprožila strah pred naraščajočo krizo v bančnem sektorju.

Kot je danes spomnila predsednica ECB, zadnje projekcije glede inflacije in gospodarske rasti ne upoštevajo teh nedavnih pretresov. V četrtek objavljeni napovedi ECB so bila pričakovanja glede inflacije nekoliko ugodnejša, pri rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pa je za letos napovedana višja rast.

"Imeli bomo še veliko dela, da bi preprečili inflacijske pritiske"

"Te napetosti so dodale nova negativna tveganja in povzročile, da je ocena tveganja bolj nejasna," je dejala v govoru v Frankfurtu, kjer ima osrednja denarna ustanova v območju z evrom svoj sedež.

Ob tem je ocenila, da če se bodo najnovejše napovedi potrdile, "bomo imeli še vedno veliko dela, da bi preprečili inflacijske pritiske".

Glede morebitnega nadaljnjega višanja obrestnih mer je Lagardova pojasnila, da bodo v luči velike negotovosti prihodnje odločitve odvisne od podatkov, še navaja AFP.

Zaradi nedavnih pretresov na finančnih trgih so bankirji centralnih bank razpeti med prizadevanji za zmanjšanje visoke inflacije in prizadevanji, da ne bi dodatno poslabšali pretresov. Svet ECB je prejšnji teden kljub zadnjim pretresom šestič zapored dvignil glavne obrestne mere v evrskem območju. Skladno z napovedmi jih je zvišal za 0,5 odstotne točke.

ECB Posel danes ECB jutri v novo zvišanje obrestnih mer Hrana. pomanjkanje. Cene. prazne police. višanje cen. žito. suša. žita. račun. Posel danes Letna inflacija v območju evra januarja upadla na 8,5 odstotka Evropska centralna banka ECB Novice Svet ECB petič zapored dvignil obrestne mere in ni še konec Evropska centralna banka ECB Novice Svet ECB obrestne mere dvignil za 0,5 odstotne točke
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin