SiolNET. Novice Svet
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ladja s prebežniki vplula v pristanišče na Siciliji

0,07

termometer

Sea-Watch
Nemška nevladna organizacija Sea-Watch je 19. januarja pred obalo Libije rešila 47 prebežnikov, tudi mladoletnike. Foto: Reuters

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Watch s 47 prebežniki na krovu je danes vplula v pristanišče v Catanii na Siciliji, potem ko se je Italija v sredo s članicami EU dogovorila o porazdelitvi prebežnikov. Kljub srečnemu vplutju posadko ladje zdaj skrbijo morebitne pravne posledice.

Posadka Sea-Watcha je prek Twitterja opozorila, da so ladjo poslali v pristanišče v Catanii, kjer tožilstvo pogosto uvede preiskave proti nevladnim organizacijam: "Če to ni politična poteza, potem ne vemo, kaj je. Upamo na najboljše in se pripravljamo na najslabše."

Tamkajšnji državni tožilec Carmelo Zuccaro je namreč že večkrat uvedel preiskave proti nevladnim organizacijam. Tako je med drugim začasno zasegel ladjo španske nevladne organizacije Open Arms.

begunci migranti Novice Najsmrtonosnejša pot na svetu: vsak dan je umrlo šest ljudi

Salvini že zahteval preiskavo nemške nevladne organizacije

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je že zahteval preiskavo nemške nevladne organizacije, trenutno pa razmišlja o omejitvi možnosti vstopa v italijanske ozemeljske vode ladjam nevladnih organizacij, ki na odprtem morju pred obalo Libije rešujejo ljudi.

Nemška nevladna organizacija Sea-Watch je 19. januarja pred obalo Libije rešila 47 prebežnikov, med njimi tudi mladoletnike. Zadnjih nekaj dni je bila ladja zasidrana pred obalo Sicilije, a ni smela vpluti v pristanišče. Italija je namreč prepovedala vplutje ladje, dokler ne bodo države članice EU obljubile, da bodo sprejele prebežnike. V sredo se je šest držav članic zavezalo, da bodo sprejele prebežnike.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin