Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 12. 2017,
17.26

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Heinz-Christian Strache Sebastian Kurz minister vlada Evropska unija Avstrija

Sobota, 16. 12. 2017, 17.26

6 let, 4 mesece

Kurz in Strache predstavila ministrsko ekipo nove avstrijske vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Heinz-Christian Strache in Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

V novi avstrijski vladi, ki bo po napovedih prisegla v ponedeljek, bodo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) prevzeli notranje, obrambno in zunanje ministrstvo, medtem ko bo ljudska stranka (ÖVP) dobila finančno, gospodarsko in pravosodno ministrstvo. Imena ministrov sta po obisku pri predsedniku Alexandru Van der Bellnu javnosti sporočila bodoči kancler Sebastian Kurz in predsednik FPÖ Heinz-Christian Strache.

"Predsednik Alexander Van der Bellen je bil jasen, da želi, da pravosodno in notranje ministrstvo pripadeta različnim strankam," je po srečanju z avstrijskim predsednikom povedal bodoči avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Zunanja ministrica bo po navedbah postala 52-letna nestrankarska publicistka in strokovnjakinja za Bližnji vzhod Karin Kneissl, ki so jo predlagali svobodnjaki. "S tem nadaljujemo tradicijo neodvisnih zunanjih ministrov," je povedal Heinz-Christian Strache, ki bo postal podkancler in minister za šport.

Predsedniški kandidat Hofer bo infrastrukturni minister

Notranji minister bo 49-letni generalni tajnik FPÖ Herbert Kickl, ki je v preteklosti pisal govore tudi pokojnemu koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju. Vodil bo resor, ki ni le eden najpomembnejših v vladi, ampak ima tudi poseben pomen za svobodnjake.

Mesto v vladi bo po poročanju Kurierja dobil tudi kandidat svobodnjakov na lanskih predsedniških volitvah Norbert Hofer, ki bo postal minister za infrastrukturo. Obrambni resor bo medtem prevzel 41-letni Mario Kunasek, sicer dozdajšnji vodja ljudske stranke na avstrijskem Štajerskem. 

Norbert Hofer je decembra lani v ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev izgubil boj z Alexandrom Van der Bellnom. | Foto: STA , Norbert Hofer je decembra lani v ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev izgubil boj z Alexandrom Van der Bellnom. Foto: STA ,

Nova vlada poudarja zavezanost Evropski uniji

Strache in Kurz sta med drugim poudarila, da bo nova avstrijska vlada močno zavezana EU. V prihodnjih petih letih v Avstriji ne bodo dovoljeni referendumi o morebitnem izstopu države iz EU.

"Smo za EU, a to ne pomeni, da ne moremo biti kritični do EU," je poudaril Strache. Kurz je ob tem dejal, da bo nova avstrijska vlada proevropska, vendar pa si bo Avstrija kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta prizadevala, da bi na nekaterih področjih države članice imele več pristojnosti kot Unija.

Dodal je, da je bolj naklonjen EU, ki bi bila močnejša pri pomembnih vprašanjih in bi se umaknila pri manj pomembnih zadevah. V svojem programu se ÖVP in FPÖ zavzemata tudi za več sodelovanja s sosednjimi državami v Srednji in Vzhodni Evropi. Prizadevati si nameravata tudi za izboljšanje odnosov med Zahodom in Rusijo, medtem ko Turčije ne vidita kot nove članice EU.

Bodoča vlada hoče zaustaviti nezakonito priseljevanje

Hkrati sta si ÖVP in FPÖ zadali tudi cilj, da zaustavita nezakonite migracije in pospešita azilne postopke. Tudi v ta namen naj bi zaposlili okoli 2.100 dodatnih policistov. Nova črno-modra avstrijska vlada načrtuje tudi zmanjšanje birokracije.

Črno-modra koalicija delavcem obljublja prožnejši delovni čas, v prihodnjih letih pa načrtuje tudi znižanje davkov in davčne olajšave za družine. Določili so tudi najnižjo pokojnino po 40 letih delovne dobe, znašala naj ne bi manj kot 1.200 evrov mesečno.

Ne spreglejte