Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2017,
8.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

5

Natisni članek

Avstrija volitve Sebastian Kurz

Nedelja, 15. 10. 2017, 8.21

6 let, 6 mesecev

V Avstriji zmaga ljudski stranki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

5

Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 30,2 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji svobodnjaki (FPÖ) s 26,8 odstotka in socialdemokrati (SPÖ) s 26,3 odstotka, kažejo izidi vzporednih volitev avstrijske televizije po zaprtju volišč.

Ljudska stranka 31-letnega Sebastiana Kurza, ki bo najverjetneje postal novi avstrijski kancler, naj bi imela v parlamentu 57 poslancev. Kurz bo s tem postal najmlajši voditelj v Evropi.

Svobodnjaki Karla-Heinza Stracheja naj bi jih dobili 51, socialdemokrati dosedanjega kanclerja Christiana Kerna pa 49. Zeleni in Neos naj bi imeli po devet poslancev, lista Pilz pa osem.

Kurz: Rezultat volitev priložnost za resnično spremembo

Kurz je po zmagi svoje stranke dejal, da je rezultat volitev priložnost za resnično spremembo. Dosedanji avstrijski zunanji minister je dejal, da so mu volivci naložili veliko odgovornost. "To odgovornost sprejemam z veliko ponižnostjo," je dejal.

Pred svojimi privrženci je zatrdil, da bo delal s polno močjo ter da želi v državi uvesti nov slog in novo kulturo. Naloga ÖVP je, da v sodelovanju z drugimi državo pozitivno spremeni, je dejal.

O tem, s kom želi stopiti v koalicijo, Kurz ni govoril.

Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters Možnosti sta sicer koalicija s svobodnjaki, ki so se glede na projekcije uvrstili na tretje mesto, ali nadaljevanje velike koalicije s socialdemokrati.

Njihov vodja Kern po objavi projekcij ni želel povedati, ali se stranka seli v opozicijo ali želi sodelovati v vladi. Je pa potrdil, da sam namerava ostati v politiki.

"Zdaj moramo videti, kakšni bodo nadaljnji koraki, žogica je na strani predsednika republike Alexandra Van der Bellna," je dejal.

Ta je v prvi izjavi dejal, da je treba počakati na končne izide, ki bodo po napovedih znani v četrtek, in če se bo potrdila zmaga ljudske stranke, bo mandat za sestavo vlade podelil Kurzu.

Avstrijski upokojenec skušal zažgati volišče

V mestu Hartberg na avstrijskem Štajerskem je 77-letni upokojenec pred voliščem razlil gorivo in ga skušal zažgati, a so mimoidoči preprečili njegovo namero. Predsedniku lokalne volilne komisije je tudi grozil z nožem. Povod za dejanje bi lahko bilo nezadovoljstvo z aktualno politiko. Policija je moškega po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že prijela in preiskuje podrobnosti dejanja. Sumijo, da ima psihične težave, kar pa mora potrditi zdravnik.

Redne volitve bi morale biti jeseni prihodnje leto, a je razpad velike koalicije med SPÖ in ÖVP privedel do predčasnih volitev.

Osrednje teme predvolilne kampanje so bile begunci, integracija in gospodarstvo. Tik pred volitvami je dogajanje zasenčila afera Facebook z lažnimi profili, ki naj bi nastali v vrstah socialdemokratov, a je vodstvo stranke odločno zanikalo, da bi bili kakorkoli vpleteni v afero.

Kako je politično karieri gradil 31-letni Sebstian Kurz?

Sebastian Kurz se je rodil 27. avgusta 1986 na Dunaju učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že od leta 2003 je bil dejaven v podmladku stranke, med študijem pa prevzel vodenje podmladka stranke. Decembra 2013 je postal najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije.

Sebastian Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters Kljub mladosti se Kurz ponaša z veliko političnimi izkušnjami, saj je že vse od leta 2011 član avstrijske vlade.

Ko je bil star 24 let, je postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kake avstrijske vlade. Tri leta kasneje je prevzel položaj zunanjega ministra in je bil najmlajši vodja diplomacije v EU.

Pozornost širše javnosti je pritegnil leta 2010 s svojo kampanjo za občinske volitve na Dunaju. Ta je potekala pod sloganom 'Schwarz macht geil', kar bi lahko prevedli kot Črno je/vas naredi kul oz. seksi, pri čemer se črno nanaša na barvo ÖVP. V kampanji so uporabili tudi črn avtomobil znamke hummer, ki so ga poimenovali 'Geilomobil', sam Kurz pa je ob tem potencialnim volivcem delil kondome.

Avstrijska javnost je wunderwuzziju, kar pomeni nekoga, ki zna vse in kar je Kurzev vzdevek, naklonjena zaradi trdega stališča glede migracij, s čimer je svobodnjakom odvzel dobršen del volilnega telesa. Obrestovalo se mu je tudi, da je kot avstrijski zunanji minister lani zaprl balkansko begunsko pot in ker se zavzema za znižanje socialnih podpor za imigrante, tudi tiste iz držav EU.

Ne spreglejte