Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2019,
9.00

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Bagdad žrtve Irak protest

Sobota, 5. 10. 2019, 9.00

4 leta, 7 mesecev

Krvavi protivladni protesti pretresajo Irak, ubitih že skoraj sto ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Protesti Irak | V krvavih protivladnih protestih v Iraku je bilo po zadnjih podatkih ubitih skoraj sto ljudi. | Foto Reuters

V krvavih protivladnih protestih v Iraku je bilo po zadnjih podatkih ubitih skoraj sto ljudi.

Foto: Reuters

V krvavih protivladnih protestih, ki pretresajo Irak, je bilo po zadnjih podatkih ubitih skoraj sto ljudi, okoli štiri tisoč pa je ranjenih. Vrstijo se pozivi k odstopu vlade, ki se jim je v petek pridružil tudi vplivni šiitski klerik Moktada Al Sadr.

Nekdanji vodja šiitske milice Moktada Al Sadr, ki obvladuje večino v iraškem parlamentu, je dejal, da mora vlada odstopiti, sledijo pa naj predčasne volitve pod nadzorom Združenih narodov (ZN).

Protesti Irak
Novice Iraški premier napovedal, da bo upošteval zahteve protestnikov #video

Protesti se nadaljujejo, ubitih že skoraj sto ljudi

Protesti proti korupciji oblasti, brezposelnosti in slabim javnim storitvam so izbruhnili v torek, v Bagdadu in drugih mestih po državi pa so se nadaljevali tudi danes. Okoli 200 protestnikov se je zbralo v zahodnem delu Bagdada, varnostne sile pa so začele streljati, da bi jih razgnale. Pri tem sta bila ubita dva človeka.

Skupaj je bilo od torka ubitih najmanj 93 ljudi. Oblasti so prijele 540 protestnikov, od tega jih je dvesto v priporu. | Foto: Reuters Skupaj je bilo od torka ubitih najmanj 93 ljudi. Oblasti so prijele 540 protestnikov, od tega jih je dvesto v priporu. Foto: Reuters

V petek je bilo ubitih najmanj deset ljudi, od katerih so štirje po navedbah varnostnih sil padli pod streli neidentificiranih ostrostrelcev. Skupaj je bilo od torka ubitih najmanj 93 ljudi. Oblasti so prijele 540 protestnikov, od tega jih je dvesto v priporu, je danes sporočila parlamentarna komisija za človekove pravice.

Premier sliši protestnike

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je napovedal, da bo odgovoril na "upravičene zahteve protestnikov". "Zahteve po boju proti korupciji in zaskrbljenost za prihodnost mladih so upravičene in odgovorili bomo na vse legitimne zahteve," je dejal.

Protestnike je pozval, naj ne sledijo "zagovornikom obupa" ter naj se uprejo temu, da bi mirni protesti prerasli v kaos. Premier je sicer danes odpravil policijsko uro v Bagdadu, veljavna pa ostaja zapora cestnih povezav do večjih mestnih trgov.

Peter Kraljič, ekonomist, ex Mc Kinsey Co.
Novice Za pet evropskih vnukov ga bolj skrbi kot za devet ameriških #intervju
Ne spreglejte