Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2011,
17.28

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franc Križanič banke

Torek, 12. 7. 2011, 17.28

8 mesecev

Križanič: Na izide stresnih testov smo pripravljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančni minister Franc Križanič je zatrdil, da so ustrezno pripravljeni na izide stresnih testov za evropske banke, predvidene za petek popoldne, v katere sta vključeni tudi NLB in NKBM.

Navedb, da naj bi ena od slovenskih bank na testih padla, ni želel podrobno komentirati, dejal pa je, da so tudi za ta primer pripravljeni ustrezni ukrepi.

"Ranljive banke se bodo morale dokapitalizirati" Minister je poudaril, da je odgovor na izide stresnih testov usklajen na ravni EU in da je osnovna ideja, da se bodo morale ranljive banke dokapitalizirati - prvenstveno z zasebnimi viri, sekundarno pa iz javnega sektorja, da se zagotovi stabilnost bančnega sistema.

Finančni ministri EU so danes sprejeli izjavo o podpornih mehanizmih za krepitev kapitalske ustreznosti, v kateri so potrdili, da "bodo po objavi izidov obremenitvenih testov po potrebi sledili ukrepi za dodatno okrepitev bank".

"Prednost naj bi bila dana rešitvam iz zasebnega sektorja, ob tem pa je predviden tudi trden okvir za zagotavljanje podpore s strani vlad, če se za to izkaže potreba, v skladu s pravili državnih pomoči," še piše v izjavi.

Kaj lahko pričakujemo pri nas? Na vprašanje, kaj lahko pričakujemo v petek v povezavi z največjima slovenskima bankama, ki sta vključeni v teste, Novo Ljubljansko banko in Novo kreditno banko Maribor, je minister odgovoril, da težko reče, kaj lahko pričakujemo, ker je to tajno in še ni objavljeno.

Pričakujemo pa lahko, je poudaril, da se bodo v Sloveniji po objavi izidov odzvali z ustreznim pismom, ki je predpisano, in obljubili, če bo potrebno, ustrezne ukrepe za zagotovitev stabilnosti bančnega sistema - najprej zasebnega sektorja, potem pa tudi javnega sektorja.

Minister je ob tem spomnil na dejstvo, da so že izvedli dokapitalizacijo obeh večjih državnih bank in da se kreditna aktivnost krči, kar izboljšuje kapitalsko ustreznost, vendar to ni sprejemljivo, ker bo zavrlo gospodarsko rast in poslabšalo javnofinančno ravnotežje.

Spomnil je tudi, da je v DZ pred sprejetjem zakon o davku na bilančno vsoto, ki bo stimuliral banke za povečevanje kreditne aktivnosti do gospodarstva.

"Dejstvo pa je, da je eden od ukrepov za spodbujanje rasti kreditne aktivnosti nedvomno tudi dokapitalizacija kakšne od večjih bank, z bistveno večjo vsoto, kot je to samo po regulaciji potrebno," je še poudaril minister Križanič. "To se zdaj proučuje," je dejal.

Na konkretno vprašanje, ali je res, da bo ena od slovenskih bank na testih padla, je odgovoril: "Tudi če bo, imamo pripravljene ukrepe, tako da je signal trgom povsem jasen - da država stoji za bankami, ki delujejo na njenem območju, še zlasti tam, kjer je lastnica."

Minister ne želi ničesar prejudicirati Ob tem je minister poudaril, da ne želi ničesar prejudicirati, saj se razmere zelo spreminjajo, zato je težko kar koli reči. Prvotno se je sicer ugibalo, da naj bi na testih padla NLB, sedaj pa se kot kandidatka za tak scenarij omenja NKBM.

Minister je še povedal, da želijo dokapitalizacijo iz zasebnih sredstev, po sprejemljivi ceni za ostale lastnike, da se ne izgublja lastniškega deleža na neracionalen način. "Pričakujemo, da bi lahko bil interes za tako dokapitalizacijo, tudi če presega zahteve regulatorja," je dejal.

O vlogi belgijske bančne skupine KBC pri novi kapitalizaciji NLB pa je minister dejal le, da bodo v KBC "gotovo ščitili svoje interese, saj so partner v tej banki". Ob tem je opozoril, da je tudi sama KBC pod državno pomočjo, zato imajo pri tem določene omejitve.

Minister Križanič je še izpostavil, da naj bi testi pokazali zanesljivost bančnega sistema in ustrezne rešitve za ranljive banke. Spomnil je, da so se v ZDA ti testi pokazali kot zelo dober ukrep povečanja zaupanja v banke, in izrazil pričakovanje, da bo podobno tudi v Evropi.

Stresni testi za evropske banke bodo javno objavljeni v petek ob 18. uri. V testih je sodelovalo 91 bank, ki predstavljajo 65 odstotkov bančnega trga v EU.

Banke morajo na testih razpolagati z vsaj petimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1), ki ga morajo banke imeti v gotovini ali v instrumentih, ki jih je mogoče zlahka pretvoriti v gotovino, zaradi česar je res na voljo v času nuje.

Lanske teste so mnogi označili za farso, češ da so bili premalo strogi. Še najbolj so pomanjkljivosti testov osvetlile razmere na Irskem, ki je morala zaradi slabega stanja v bančnem sektorju zaprositi za pomoč, potem ko so njene banke teste prestale.

V lanskih testih je sodelovala ena slovenska banka, NLB, ki jih je za las prestala, nato pa je v začetku letošnjega leta sledila prva dokapitalizacija banke. Sedaj je na podlagi zahteve Banke Slovenije banka predlagala novo dokapitalizacijo še v letošnjem letu.

Ne spreglejte