Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
12.53

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Natisni članek

starejši delovna mesta družina rodnost Kitajci

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 12.53

2 leti, 10 mesecev

Zgodovinska odločitev: po novem bodo Kitajci lahko imeli tri otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

kitajci 2 | Na Kitajskem hitro upada število delovno aktivnega prebivalstva. Po napovedih bo do leta 2050 tretjina Kitajcev starejših, kar bo predstavljajo veliko breme za pokojninski in zdravstveni sistem. | Foto Reuters

Na Kitajskem hitro upada število delovno aktivnega prebivalstva. Po napovedih bo do leta 2050 tretjina Kitajcev starejših, kar bo predstavljajo veliko breme za pokojninski in zdravstveni sistem.

Foto: Reuters

Kitajska je dodatno sprostila politiko na področju načrtovanja družine in dovolila parom, da imajo tretjega otroka. Popis prebivalstva je namreč pokazal, da se kitajsko prebivalstvo hitro stara.

Na Kitajskem je skoraj 40 let veljala sporna politika enega otroka, ki so jo oblasti v strahu pred staranjem prebivalstva in gospodarsko stagnacijo sprostile leta 2016, ko so parom dovolile, da imajo dva otroka.

Kljub prizadevanjem vlade, da bi pare spodbudila, da imajo otroke, število rojstev še naprej upada − leta 2020 je padlo na rekordno nizkih 12 milijonov, kažejo podatki, ki jih je kitajski statistični urad objavil minuli mesec.

Kitajci
Novice Dovolijo jim dva otroka, ker se bojijo krize staranja

Vse več starejših, delovne sile vedno manj 

Grožnja demografske krize je sprožila alarm v kitajski komunistični partiji, zato se je ta odločila za dodatno sprostitev politike načrtovanja družine. Strokovnjaki opozarjajo, da bo Kitajski kmalu primanjkovalo mlade delovne sile, hkrati pa se hitro povečuje delež starejšega prebivalstva.

Na Kitajskem stopnja rodnosti znaša 1,3, kar je premalo za ohranjanje stabilnega prebivalstva. Popis, ki ga izvedejo vsakih deset let, je tudi pokazal, da je kitajsko prebivalstvo v minulem desetletju raslo najpočasneje od 60 let prejšnjega stoletja. Glede na popis Kitajska šteje 1,41 milijarde prebivalcev.

Čeprav je politika načrtovanja družine že nekaj let sproščena, to ni spodbudilo povečanja števila rojstev, na kar so upale oblasti. Na nizko stopnjo rodnosti so vplivali vse manjše število porok v zadnjih letih, naraščajoči življenjski stroški ter vse bolj opolnomočene in izobražene ženske, ki prelagajo ali se izogibajo rojstvu otrok.

Jedrska eksplozija, gobast oblak, atomska bomba
Novice Razkrit tajni načrt ZDA za jedrski napad na Kitajsko
Dolgi pohod-5b, raketa, izstrelitev
Novice Ostanki kitajske rakete pristali v bližini Maldivov
Ne spreglejte