SiolNET. Novice Svet
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kosovo je dobilo svojo vojsko

0,66

termometer

Kosovo | Varnostne sile Kosova so v skladu z ustavo vzpostavili leta 2009, polno operativne so od leta 2013. | Foto: Reuters
Varnostne sile Kosova so v skladu z ustavo vzpostavili leta 2009, polno operativne so od leta 2013. Foto: Reuters

Kosovski parlament je danes soglasno potrdil preoblikovanje varnostnih sil v vojsko. Medtem ko v Prištini praznujejo, kosovski Srbi in Beograd nasprotujejo kosovski vojski. EU in Nato vztrajata pri spremembi mandata kosovskih sil le v skladu s kosovsko ustavo, Moskva trdi, da gre za kršitev resolucije VS ZN, ZDA odločitev Prištine podpirajo.

Poslanci v Prištini so sprejeli vse tri zakone, po katerih bodo varnostne sile, doslej dejavne le ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih, dobile dodatne pristojnosti. Za vzpostavitev kosovske vojske je glasovalo vseh 107 navzočih poslancev 120-članskega parlamenta. Poslanci stranke srbske manjšine Srbska lista, ki temu nasprotujejo, so sejo parlamenta bojkotirali.

Zakoni predvidevajo vzpostavitev kosovskega ministrstva za obrambo, vojske ter službovanje v vojski. Vojska bo ohranila naziv Kosovske varnostne sile (FSK). S potrditvijo je nova zakonodaja začela veljati, kar bo po prepričanju Prištine nov korak pri utrditvi državnosti. Kosovska vojska naj bi po poročanju medijev imela okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje pa naj bi trajalo deset let.

Stoltenberg obžaluje oblikovanje kosovske vojske

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob današnji potrditvi oblikovanja kosovske vojske izrazil obžalovanje. Zavzel se je za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino. "Obžalujem, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata sprejeta ta odločitev. Čeprav o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil odloča Kosovo, smo bili jasni, da gre za odločitev ob napačnem času," je poudaril v izjavi za javnost.

Šarec: Res ni najbolj pravi čas

Premier Marjan Šarec je danes v Bruslju poudaril, da ni pravi čas za ustanovitev kosovske vojske. "Res ni najbolj pravi čas za ustanovitev vojske Kosova glede na to, da je sedaj dialog med Prištino in Beogradom nekoliko zastal in da so razmere precej napete," je dejal po vrhu EU v Bruslju.

V takšnih napetih razmerah lahko namreč ustanavljanje vojske po Šarčevih besedah sosednji strani sugerira, da ima država namen okrepiti kakšno dejavnost, ki ni v skladu z iskanjem dialoga.

Zato bi bilo najbolje, da najprej državi nadaljujeta dialog, da se uskladita o odprtih vprašanjih in da se o ustanovitvi vojske pogovarjajo potem, ko so zadeve mirnejše, je menil premier.

Podobno kot Nato tudi Evropska unija vztraja, da je lahko mandat kosovskih varnostnih sil spremenjen samo z vključujočim in postopnim procesom v skladu s kosovsko ustavo. Kot so še poudarili v evropski službi za zunanje delovanje, EU pričakuje, da bo Kosovo še naprej upoštevalo dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, sklenjen v Bruslju aprila 2013.

Ima pa Priština podporo veleposlanika ZDA Philipa Kosnetta.

Brnabićeva: Srbija ostaja na poti miru in stabilnosti

Srbska premierka Ana Brnabić je poudarila, da Srbija ostaja na poti miru in stabilnosti. "Zame je to težak dan, ne dan, ki prispeva k sodelovanju v regiji," je dodala Brnabićeva še pred glasovanjem o zakonodajnem svežnju v kosovskem parlamentu. Brez stabilnosti v regiji po njenih besedah Srbija ne bo imela ne stabilnosti ne prihodnosti

Ana Brnabić Novice Srbija zaskrbljena zaradi napovedi oblikovanja kosovske vojske

Po seji vlade so še sporočili, da Srbija poziva mednarodno skupnost, da uvidi, kako Priština ignorira mednarodno pravo in dogovore.

Srbija zahtevala sklic nujne seje VS ZN

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je sporočil, da bo Beograd danes zahteval izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov, ker verjamejo, da je Kosovo najhuje kršilo resolucijo VS ZN 1244. To je neposredna grožnja miru in stabilnosti v regiji ter varnosti srbskega naroda, ki živi na Kosovu, je dodal minister.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je danes kosovskim Srbom sporočil, da jih bo Srbija zaščitila, če bo prišlo do zlorabe danes ustanovljene kosovske vojske. Preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v vojsko je označil za protipravno in nezakonito ter sporočil, da je Srbija od Varnostnega sveta ZN zahtevala sklic nujne seje.

Po prepričanju Prištine gre za nov korak pri utrditvi državnosti

S potrditvijo bo nova zakonodaja začela veljati, kar bo po prepričanju Prištine nov korak pri utrditvi državnosti. Vzpostavitvi vojske ostro nasprotujejo Beograd in kosovski Srbi.

Beograd obtožuje Prištino, da bo z oblikovanjem vojske kršila lastno ustavo, ki za vzpostavitev vojske določa dvotretjinsko podporo v parlamentu, tudi srbske manjšine. Srbija tudi trdi, da Kosovo z vzpostavitvijo lastne vojske krši resolucijo VS ZN 1244 iz leta 1999, po kateri imajo mednarodne sile Kfor mandat za "razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev".

Kosovo in Albanija Novice Albanija podprla trgovinsko vojno Kosova s Srbijo

Varnostne sile Kosova so vzpostavili leta 2009

Kosovske oblasti so v minulih letih že večkrat neuspešno skušale spremeniti mandat kosovskih varnostnih sil v vojsko. Nazadnje spomladi lani, ko pa sta koraku nasprotovala tako Nato kot ZDA.

Varnostne sile Kosova so vzpostavili leta 2009 v skladu z ustavo, potem ko je Kosovo 17. februarja 2008 razglasilo neodvisnost. V celoti so postale operativne leta 2013. Gre za profesionalne varnostne sile, ki so oborožene samo z lahkim orožjem in so pod civilnim nadzorom. Imajo 2500 aktivnih članov in do 800 rezervistov, dejavne pa so ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih. Sodelujejo lahko tudi v mirovnih misijah in pri pomoči v tujini.

Kosovo Novice Napeto jutro s streljanjem v Kosovski Mitrovici #video

Vojska naj bi imela okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov

Po poročanju srbskih medijev naj bi imela vojska okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje pa naj bi trajalo deset let.

Pričakovati je, da bo odločitev za oblikovanje vojske dodatno zaostrila odnose med Srbijo in Kosovom, pa tudi v regiji, saj do nje prihaja v času že tako napetih odnosov med Prištino in Beogradom zaradi 100-odstotnih kosovskih carin na srbsko blago. Do odločitve prihaja tudi v času, ko Beograd pod vodstvom srbskega predsednika Aleksandra Vučića krepi svojo vojsko in njeno opremljenost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin