Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
18.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Kosovo ukinitev vizumov Evropska unija Tanja Fajon

Sreda, 18. 7. 2018, 18.13

5 let, 9 mesecev

Kosovo izpolnjuje pogoje za vizumsko liberalizacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Kosovo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kosovo po mnenju Evropske komisije izpolnjuje vse pogoje za liberalizacijo vizumskega režima. Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je po današnjem srečanju s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem v Bruslju zato pozval Evropski parlament in notranje ministre držav članic EU, naj kmalu odobrijo odpravo vizumov za kosovske državljane.

Evropska komisija je danes v Bruslju potrdila, da je Kosovo izpolnilo še preostala pogoja za to, da bodo državljani Kosova lahko potovali v EU brez vizumov. Kosovo je namreč ratificiralo sporazum o meji s Črno goro ter izboljšalo dosežke v boju proti kriminalu in korupciji.

Evropska komisija zadovoljna z napredkom Kosova

"Kosovo je v zadnjih dveh letih naredilo velik napredek," je poudaril evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos. Liberalizacijo vizumskega režima je označil za pomemben trenutek za Kosovo, Zahodni Balkan in vso Evropo.

Posebna poročevalka Evropskega parlamenta za vizumsko liberalizacijo Kosova, slovenska evroposlanka Tanja Fajon (S&D/SD), je ob oceni Bruslja izrazila zadovoljstvo. "Za kosovske državljane ne sme več biti ovir za prosto potovanje za kratkotrajno bivanje v schengenskem območju," je poudarila Fajonova.

Kosovo policija
Novice Na Kosovu aretirali osumljena načrtovanja napadov na Nato, Francijo in Belgijo

Fajonova poziva države članice EU, da sprejmejo ustrezne uredbe

Dodala je, da bo poročilo o vizumski liberalizaciji za Kosovo predložila parlamentarnemu odboru za državljanske svoboščine takoj po poletnih počitnicah. Države članice je pozvala, naj tudi one opravijo svojo nalogo ter čim prej sprejmejo ustrezno uredbo, so sporočili iz politične skupine S&D.

"Državljani Kosova si tako kot drugi državljani zaslužijo svobodno potovati v Evropo. To ni pomembno le za politično in gospodarsko sodelovanje med Kosovom in EU, temveč tudi za stike med ljudmi, posebej mlade," je še poudarila Fajonova.

Evropska unija je danes z Makedonijo sklenila dogovor o napotitvi obmejne straže v to državo Zahodnega Balkana. Pripadniki obmejne straže bodo v Makedoniji pomagali pri morebitnem porastu števila prebežnikov. V okviru dogovora bo lahko Frontex v Makedoniji izvajal svoje dolžnosti in branil skupno mejo.

Kosovo je zadnja država Zahodnega Balkana, ki čaka na ukinitev vizumov

Ko bo liberalizacija odobrena, bodo lahko državljani Kosova z biometričnimi potnimi listi in brez vizumov v države EU potovali za obdobje do 90 dni. Izjema pri tem so Velika Britanija, Irska ter članice schengenskega območja, med katerimi so Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.

Kosovo je sicer edina država Zahodnega Balkana, katere državljani še ne morejo potovati v EU brez vizumov. EU je vizumsko obveznost za državljane Črne gore, Srbije in Makedonije odpravila leta 2009, leto pozneje pa je ukinila še vizume za državljane Albanije ter BiH.

Ne spreglejte