Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija mladi

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 14.10

8 let

Konec levičarskega uporništva nemške mladine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pojem konservativen med mladimi Nemci ni priljubljen. Toda konservativne vrednote, kot so spoštovanje, red, domovina in uspeh, so visoko cenjene.

Uporništva v slogu leta 1968 je konec. Nemška mladina je pretežno konservativna in željna uspeha v družbi. Tudi tradicionalne vrednote, kot so družina in otroci, so zelo cenjene. Tako razkriva študija Forschungsgruppe Wahlen, ki jo je ta izvedla za Konrad-Adenauer-Stiftung, ustanovo blizu CDU-ja. Spremembe, s katerimi se spopadajo mladi, naj bi bile temeljni razlog za priljubljenost meščanskih vrednot med zdajšnjo generacijo mladih, piše nemški časnik Die Welt, ki objavlja študijo. Mladi postajajo "mini odrasli" Študija tudi preučuje politične predstave mladih, starih od 16 do 29 let, in jih primerja s političnimi predstavami preostalega dela prebivalstva. Pri tem se je izkazalo, da mladi postajajo vse bolj "mini odrasli". Velika večina mladih namreč podpira dajanje državne podpore le tistim, ki so se pripravljeni tudi sami potruditi za uspeh. Prav tako kot odrasli tudi mladi podpirajo nujnost varčevalne politike oziroma politike zmanjševanja javnega dolga. Mladi Nemci niso več navdušeni nad demonstracijami Tudi glede gradnje velikih projektov, kot so letališča, železniške postaje in avtoceste, so si mladi in stari Nemci enotni, da ti projekti Nemčiji zagotavljajo razvoj.

V prejšnjih desetletjih so bile med mladimi priljubljene množične demonstracije, zasedbe stanovanj in stavke na univerzah, s čimer so protestirali proti obstoječim razmeram, medtem ko so zdaj stališča mladih v družbeni sredini.

Pojem konservativen nepriljubljen Kljub priljubljenosti konservativnih vrednot pa pojem konservativen pri mladih ni priljubljen. Samo tretjina jih ta pojem povezuje z nečim pozitivnim. Le približno 15 odstotkov mladih med 16 in 29 letom se čuti blizu konservativni Krščansko-demokratski uniji (CDU).

Tolažba za politike CDU pa je lahko, da sta se stranki SPD in Zeleni glede na raziskavo uvrstili še slabše, Leva stranka in FDP pa skoraj katastrofalno.

Mlada generacija ni nepolitična, le drugače politična Toda sociolog Klaus Hurrelmann svari pred tem, da bi to enačili z nezainteresiranostjo za politiko: "Mlada generacija ni nepolitična. Ima pa lastno, novo usmeritev: njihove politične dejavnosti so ad hoc in pogosto kratkega daha."

Socialne aktivnosti v šolah ali pri okoljevarstvenih projektih so razširjene tako kot prej. Toda za razliko od prejšnjih desetletij pri mladih ne gre več za velike vizije ali izboljšanje sveta. Mladi so namreč bolj osredotočeni na izboljšanje lastnih življenjskih načrtov, pravi Hurrelmann.

Ne spreglejte