Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kenija terorizem

Torek, 24. 9. 2013, 7.55

8 let

Konec drame s talci v kenijskem nakupovalnem središču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je sporočil, da se je drama s talci v nakupovalnem središču v Nairobiju končala, a da je napad somalijskih islamskih skrajnežev zahteval veliko žrtev.

Pripadniki somalijske milice Šebab so nakupovalno središče zasedli v soboto, življenje pa je izgubilo 67 ljudi.

"Naše izgube so velike, a bili smo pogumni, enotni in močni" "Premagali smo napadalce. Naše izgube so velike, a bili smo pogumni, enotni in močni. Kenija se je spopadla z zlom in zmagala. Premagali smo svoje sovražnike in vsemu svetu pokazali, kaj zmoremo," je kenijski predsednik Uhuru Kenyatta dejal v televizijskem nastopu.

V treh dneh obleganja ranjenih še najmanj 200 ljudi Kenyatta je še povedal, da je bilo v napadu ubitih 61 civilistov in šest pripadnikov kenijskih varnostnih sil. Poleg tega je bilo ubitih pet napadalcev, 11 pa jih je pridržanih. Predsednik je ob tem še razglasil tri dni žalovanja. V treh dneh obleganja je bilo ranjenih najmanj 200 ljudi.

Spomnimo: Nakupovalno središče Westgate je v soboto zasedla skupina napadalcev, ki so obiskovalce napadli s strelnim orožjem in granatami. Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Al Šebab. Napad naj bi bil maščevanje za vdor kenijske vojske v Somalijo leta 2011, ko se je bojevala proti milici.

Med napadalci tudi več tujih državljanov? Kenyatta je še razkril, da se nadaljuje "preiskava, da bi ugotovili državljanstvo vpletenih v napad". Kenijske varnostne sile namreč navajajo, da je bilo med napadalci tudi več tujih državljanov, med drugim domnevno tudi dva ali trije somalijski Američani. Vsi teroristi naj bi bili moški, nekaj pa se jih je obleklo v ženske, da so lažje pretihotapili orožje.

"Primer globalnega terorizma" "Prihajajo iz različnih držav. Imamo dovolj obveščevalnih podatkov, da lahko trdimo, da je to globalni terorizem," pa je poudaril poveljnik kenijske vojske, general Julius Karangi. Finski notranji minister Päivi Räsänen je že v ponedeljek povedal, da Finska proučuje možnost, da je v napad vpleten finski državljan. Milica Al Šebab je neuradno zatrdila tudi, da so v napadu sodelovali ameriški in britanski državljani. V Beli hiši teh trditev še ne morejo potrditi, so sporočili.

Izločali in pobijali nemuslimane Teroristi so sicer v središču Westgate po zavzetju začeli izločati vse, ki niso muslimani, in so jih pobili. Med mrtvimi naj bi bilo šest Britancev, dva ali trije Američani, dve Francozinji, dva Kanadčana, dva Indijca, Kitajka, Južni Korejec, Južnoafričan, Nizozemka ter nekdanji diplomat in ganski pesnik Kofi Awoonor.

Najhujši teroristični napad v Keniji vse od leta 1998 Šlo je za najhujši teroristični napad v Keniji vse od leta 1998, ko je v napadu na ameriško veleposlaništvo umrlo 200 ljudi. Napad je pretresel Kenijce, ti so se postavili v dolge vrste pred bolnišnicami, da bi darovali kri, k čemur so jih pozvali zdravniki. Prav tako so zbrali več kot 300 tisoč evrov za pomoč družinam prizadetih.

Ne spreglejte