SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Komisija bo o Berlusconiju odločala septembra

4

termometer

Zaradi davčne utaje na štiri leta zapora pravnomočno obsojeni bivši italijanski premier Silvio Berlusconi bo lahko malce zadihal, saj bo komisija o njegovi izključitvi odločala septembra.

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, naj bi z odločanjem o morebitni izključitvi Berlusconija iz senata začela v sredo zvečer, a je zgolj sprejela odločitev, da ta primer preloži na obdobje po poletnih počitnicah. Tako bo delo predvidoma začela 9. septembra. Odločitev o tem, ali bo Berlusconi izgubil poslansko imuniteto, pa naj bi sprejeli konec septembra. Nato bo sledilo še glasovanje na plenarnem zasedanju senata.

Ali velja protikorupcijski zakon? Komisija mora sicer ugotoviti, ali v primeru Berlusconija velja lani sprejeti protikorupcijski zakon. Ta zakon, ki je bil tudi z glasovi Berlusconijevega Ljudstva svobode sprejet pod prejšnjo vlado Maria Montija, namreč določa, da vsi pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

To bi za enega najpomembnejših in verjetno najvidnejšega italijanskega politika ter medijskega mogotca, ki je bil pretekli četrtek pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, pomenilo izgubo senatnega sedeža in tudi izključitev iz prihodnjih volilnih tekem.

Med poslanci različna mnenja Berlusconijevi strankarski kolegi, ki so sprva zahtevali njegovo pomilostitev, potem pa so svoje zahteve omilili, vztrajajo, da zakon ne sme veljati za kazniva dejanja, storjena pred decembrom lani, ko je stopil v veljavo. Poleg tega je bila kazen za Berlusconija v skladu z zakonom o amnestiji iz leta 2006 znižana s štirih na le eno leto zapora, opozarjajo. V levosredinskem taboru medtem situacijo vidijo drugače in opozarjajo, da mora zakon veljati tudi za bivšega premierja.

Vnovične predčasne volitve v Italiji se zdijo vse verjetnejše, saj je politično vzdušje vse bolj naelektreno. Vodja največje vladne stranke, levosredinske Demokratske stranke (PD) Guglielmo Epifani je Berlusconijeve privržence v sredo razburil z izjavo, da bi se moral Berlusconi po pravnomočni obsodbi umakniti iz politike. Odzvalo se je več vidnih članov Berlusconijevega Ljudstva svobode, ki so Epifaniju očitali izzivanje, od PD pa zahtevali, naj se končno odloči, ali si sploh želi nadaljevanja njihove široke vladne koalicije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin