SiolNET. Novice Svet
6,12

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Komisarka Bulc: Mestne cestnine primernejše od popolne prepovedi dizlov

6,12

termometer

Violeta Bulc
Foto: Ana Kovač

Nemška mesta bi se problematike onesnaženosti zraka lahko lotila z uvedbo cestnin, katerih višina bi bila na primer odvisna od količine izpustov posameznih vozil, ne pa s splošno prepovedjo vožnje dizelskih avtomobilov, je dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Bulc: Nemška mesta naj namesto splošne prepovedi dizlov uvedejo cestnine

Kot je Bulčeva dejala za časnik Mitteldeutsche Zeitung, bi bili sistemi za mestno cestninjenje učinkovito orodje za izboljšanje kakovosti zraka in alternativa zelo neprijetnim popolnim prepovedim.

Po predlogu Bulčeve bi bila višina cestnine lahko odvisna od količine izpustov posameznih vozil, ure v dnevu ali česa drugega. Sistem bi lahko poenotili na ravni celotne EU. Poudarila je, da se zaveda visokih stroškov za vzpostavitev takšnih sistemov, a bi se vložena sredstva hitro povrnila; deloma prek cestnin, deloma pa posredno prek izboljšanja kakovosti zraka.

Komisarka je ob tem dejala, da ni prepričana, ali je brezplačen javni prevoz nujen za uspešno reševanje problematike onesnaženosti zraka. "Pomembneje je, da je v prvi vrsti na voljo čim več ljudem," je poudarila.

Podoben ukrep je lani že sprejel London, ki vozilom, izdelanim pred letom 2006, za vstop v mestno središče zaračunava dodatnih deset funtov (11,20 evra). Prav vsa vozila pa morajo za vstop plačati 11,50 funta (13 evrov).

Nemčija: Prepoved starejših dizlov zakonita

Zvezno upravno sodišče v Leipzigu je pretekli teden odločilo, da je prepoved starejših dizelskih vozil v mestnih središčih zakonita. Čeprav sodba še ne pomeni nujno prepovedi, je odločitev sodišča naletela na burne odzive in zastavila številna vprašanja, med drugim glede financiranja morebitnih nadgradenj starejših dizelskih motorjev.

Med idejami za rešitev so se med drugim pojavile modre značke, ki bi jih prejela dizelska vozila, ki izpolnjujejo okoljske standarde. S poenoteno prakso po vsej državi naj bi se izognili zmedi in zagotovili skladno regulacijo. Nemška vlada je napovedala, da bo idejo preučila.

Komentarji

18

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Grega / 11.03.2018. ob 14:15 +3 0

  Za države je bistvo zamenjava voznega parka in z tem pokasirat DMV in DDV .........., da bodo lahko še naprej zviševali plače državni upravi in prosveti ....... nas rajo pa ko šlivi .........

  +3 0
 • modrooki / 11.03.2018. ob 14:10 +2 0

  Na letnem nivoju 79% izpustov trdnih delcev prispevajo "mala kurišča", samo 9% pa promet (problemi se pojavljajo skoraj izključno pozimi, ko je razmerje še bistveno slabše). Če bi jim šlo res za kvaliteto zraka, bi verjetno predlagali kakšne drugačne zakone. Če kdo ve, kaj je zadaj v resnici je dobrodošel da pokomentira...

  +2 0
 • Alex2017 / 11.03.2018. ob 10:15 +3 - 1

  So jo proizvajalci ze "prepricali".

  +3 - 1
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin