SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko ima v resnici pod palcem najbogatejši slovenski zet?

4

termometer

"Sem zelo bogat." To so besede, ki jih ameriški milijarder Donald Trump pogosto izgovarja. Toda koliko denarja ima v resnici pod palcem nepremičninski mogotec? Številke so različne.

Devetinšestdesetletni nepremičninski mogotec in zvezda resničnostne oddaje Vajenec je za del Američanov utelešenje ideala o tako imenovanem samoustvarjenem bogatašu, za drugi del pa karikatura omenjenega ideala.

Trumpove besede o premoženju Trump, ki je poročen z nekdanjo slovensko manekenko Melanijo Knavs, je v torek napovedal svojo kandidaturo za predsednika ZDA. V govoru pred množico, zbrano v preddverju Trump Towers v New Yorku, tudi tokrat ni pozabil omeniti, da je zelo bogat in da je najbogatejši Američan, ki je kdaj kandidiral za predsednika ZDA. Toda mnenja o tem, koliko denarja sploh ima, so različna.

Trump je še v začetku meseca trdil, da ima deset milijard dolarjev (8,9 milijarde evrov), v torek, ko je napovedal kandidaturo, pa je dejal, da ima 8,7 milijarde dolarjev (7,7 milijarde evrov). Manjše vsote navajajo strokovnjaki za bogataše in superbogataše. Revija Forbes ocenjuje, da ima Trump 4,1 milijarde dolarjev (3,6 milijarde evrov), kar zadostuje za 405. mesto na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov.

Ocene strokovnjakov, ki proučujejo bogataše, o Trumpovem premoženju Na drugi znani lestvici bogatašev, Bloombergovi lestvici 200 najbogatejših, Trumpa sploh ni. Če bi imel res 10 milijard dolarjev, bi bil uvrščen nekje med 130. in 140. mestom. Agencija Wealth-X meni, da je Trump težak 4,2 milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov).

Najnižja ocena Trumpovega bogastva je bila leta 2005 objavljena v knjigi TrumpNation, ki jo je napisal Timothy O'Brien. Ta je trdil, da nepremičninski mogotec sploh ni milijarder, ampak samo milijonar. Imel naj bi med 150 do 250 milijonov dolarjev (od 134 do 223 milijonov evrov).

Bo Trump volilni komisiji predložil natančne podatke? Če bo Trump tokrat držal besedo (kandidaturo je najavljal že leta 2011, 2004, 1999 in 1987, pa na koncu tega ni uresničil) in nastopal na republikanskih volitvah za kandidata za predsednika ZDA, bo moral volilni komisiji predložiti podrobne podatke o svojem premoženju, piše nemški tednik Manager Magazin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin