Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
14.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija turizem

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 14.11

8 let

Koliko dražje bodo zaradi višjega DDV počitnice v Grčiji?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grki zaradi močne konkurence drugih turističnih destinacij nimajo veliko manevrskega prostora za višanje cen dobrin in storitev, pravi ekonomist Anže Burger.

DDV na številne izdelke in storitve, med drugim za predelana živila, se je v Grčiji s ponedeljkom zvišal s 13 na 23 odstotkov, zato so se že podražile številne dobrine in storitve, med drugim meso, olje, sol, kis, kakav, rože, gostinske storitve in taksi prevozi. Slovenci se pri tem sprašujemo predvsem, koliko se bo višji DDV poznal v naših denarnicah med preživljanjem dopusta v tej egejski državi.

Se bo število delovnih mest v turizmu zmanjšalo? "Pri davkih je vedno vprašanje, kakšna je elastičnost ponudbe in povpraševanja. Od tega je odvisno, koliko davka se prelije v končne cene. Breme davka se ponavadi razporedi med stranke in ponudnike, oboji bodo na slabšem. Konkurenca v turizmu je precej močna, zraven Grčije leži Turčija, odpirajo se tudi druge destinacije, zato Grčija načeloma nima veliko prostora za višanje cen," pravi ekonomist Anže Burger.

Na vprašanje, ali se bo število delovnih mest v grškem turizmu, ki je lani s 24,2 milijona turistov proizvedel 18 odstotkov bruto domačega proizvoda, zmanjšalo, odgovarja, da je to težko napovedati. Po njegovih besedah bi se morda lahko zgodilo celo obratno, če bi imel DDV močan vpliv na zaposlenost v drugih gospodarskih dejavnosti in bi se zaposleni selili v turizem.

"Grki izbirajo med dvema slabima možnostma" "Vsako povečanje davkov ima negativne učinke, saj zmanjša gospodarsko aktivnost ter na kratki rok poveča brezposelnost in zmanjša povpraševanje zaradi dviga cen. To je ukrep, ki z vidika spodbujanja gospodarstva ni najbolj dobrodošel, po drugi strani pa je verjetno edini mogoč ukrep, da se škarje javnofinančnega primanjkljaja zaprejo," je poudaril.

Kot pravi, bi Grčija sicer na drugi strani lahko zmanjšala javnofinančne izdatke, kar pa je še bolj boleče, saj to pomeni zmanjšanje socialnih transferjev ali odpuščanje v javnem sektorju. "Izbirajo torej med dvema slabima možnostma," je sklenil.

Agencije pravijo, da se cene ne bodo spremenile V turistični agenciji Kompas so nam pojasnili, da se cene počitniških aranžmajev v Grčiji, ki jo je v prvih treh mesecih letošnjega leta obiskalo 14 odstotkov več slovenskih gostov kot v enakem obdobju lani, zaradi višjega DDV za zdaj niso spremenile. "Ne opažamo nobenih sprememb in prav tako na otokih ni opaziti nobenih sprememb, saj je turizem glavni vir prihodkov in turiste sprejemajo z enako gostoljubno kot v preteklih letih," je zapisala Jasmina Feguš iz Kompasa.

"Cene se med sezono ne bodo spremenile. Agencije imamo pogodbe, ki so zavezujoče, torej so cene pogodbeno določene že v začetku sezone. Vsi naši potniki imajo lepe, sproščene, povsem običajne grške počitnice. Res je, da so nekateri zaradi številnih vesti o Grčiji pred odhodom malce vznemirjeni, ampak takoj, ko pridejo na otok, ugotovijo, da so novinarski prispevki eno, grška otoška realnost pa drugo," je poudarila Nataša Jeza Kotnik iz agencije Sonček.

"Višji davki nikakor ne vplivajo na ceno že vplačanih aranžmajev, namreč so bile vse zavezujoče pogodbe sklenjene že v preteklem letu 2014 in so še vedno v veljavi do konca sezone 2015. Vse cene tako ostajajo nespremenjene," pa je zatrdila Tanja Marič iz Relaxa in dodala, da politično in finančno dogajanje v Grčiji nikakor ne vpliva na navade in način sklepanja rezervacij pri Slovencih.

Ne spreglejte