Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
15. 9. 2015,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci migranti Angela Merkel CDU CSU

Torek, 15. 9. 2015, 15.03

6 let, 6 mesecev

Ko začneta "sestri" zaradi beguncev obračunavati med sabo

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Migrantsko-begunska kriza je v Nemčiji sprožila tudi vse glasnejše prepire znotraj krščanske Unije. Se lahko razkol med CDU Angele Merkel in bavarsko CSU Horsta Seehoferja usodno poglobi?

Krščansko demokratska unija (CDU) in bavarska Krščanskosocialna unija (CSU) veljata za sestrski stranki, skupaj sestavljata Unijo (nem. Union). V nemškem zveznem parlamentu imata skupno poslansko skupino CDU/CSU.

"Dublinski obvod" razdvojil Unijo Obe stranki se sklicujeta na krščanstvo in krščansko etiko, pri čemer je CSU v notranjepolitičnih in družbenih vprašanjih bolj desno od CDU, pri gospodarski in socialni politiki pa bolj levo od nje.

Zelo globok razkol med strankama pa je povzročila odločitev nemške kanclerke Angele Merkel, da zaobide dublinski sporazum in dovoli prihod vseh sirskih beguncev, ki so bili in so na Madžarskem, v Nemčijo. "Wir schaffen das," (sl. Zmogli bomo) je samozavestno zatrdila Merklova.

Seehofer ostro proti Merklovi Toda reke migrantov in beguncev, ki so se začele množično stekati proti Nemčiji, so kmalu preobremenile nemške logistične zmogljivosti. Zlasti je bila na udaru Bavarska oziroma njena prestolnica München.

Bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer (CSU) je tako v petek ostro kritiziral odločitev Merklove, da odpre vrata migrantom in beguncem, ter ji očital, da sploh nima nobenega načrta, kaj storiti: "To je bila napaka, s katero se bomo ubadali zelo dolgo časa. Ne vidim nobenega načina, da bi zamašek dali nazaj na steklenico."

Bavarci bližje Orbanu kot Merklovi Hkrati je podprl madžarskega premierja Viktorja Orbana pri njegovem varovanju zunanjih meja EU in ga povabil na klavzuro CSU, ki bo prihodnjo sredo v samostanu v Banzu. Orban bo tam z bavarskimi krščanskimi socialci razpravljal, kako skupaj zajeziti reko beguncev.

Merklova je isti dan, ko ji je Seehofer skorajda očital brezglavost, v pogovoru za časnik Rheinischen Post dejala, da "nemška ustavna pravica do azila za politično preganjane ne pozna nobene zgornje meje. To velja tudi za begunce, ki prihajajo k nam iz pekla državljanske vojne."

Ponovna uvedba nadzora na nemških mejah Toda ko je München začel skorajda pokati po šivih in mestne oblasti sploh niso imele več zmogljivosti za nastanitev vedno novih in novih beguncev, po balkanski poti pa so proti nemškim odprtim vratom drvele nove množice migrantov in beguncev, je prišlo do popolnega preobrata.

Pred novinarje je v nedeljo pozno popoldne stopil nemški notranji minister Thomas de Maiziere (CDU) in napovedal ponovni začasni nadzor nad nemškimi mejami, zlasti na meji z Avstrijo, da bi ustavili reko priseljevanja. Na drugi strani je Merklova za nekaj dni skoraj izginila iz javnosti.

Navdušenje in razočaranje nad mejnim nadzorom "Zakaj mejni nadzor, če pa pravica do azila ne pozna zgornje meje?!" so se iz kanclerke začeli norčevati v komentarjih nekateri bralci nemških spletnih medijev, medtem ko je Seehofer javnosti razlagal, da je uvedba mejnega nadzora njegova zasluga.

Preobrat in uvedba mejnega nadzora imata v Nemčiji tudi številne nasprotnike, to so zagovorniki t. i. Willkommenskultur (sl. kulture sprejemanja beguncev). Ti pod sloganom Refugees Welcome (sl. Begunci, dobrodošli) zagovarjajo neomejeno sprejemanje beguncev oziroma prosilcev za azil.

Begunci in Oktoberfest Nekateri zagovorniki Willkommenskultur in privrženci socialdemokratov in Zelenih so Seehoferju očitali, da skuša zajeziti reko beguncev samo zato, da ne bi ti ogrozili Oktoberfesta. Prav tako so trdili, da begunci za bavarsko prestolnico niso prevelik zalogaj, saj bi vse prihajajoče begunce zlahka spravili v kakšen velik šotor, ki jih postavijo v času bavarskega pivskega veseljačenja.

Bavarci pa so opozarjali, da je sprejem migrantov in beguncev padel skorajda le na njihova pleča in da druge nemške zvezne dežele, tudi tiste, v katerih so na oblasti socialdemokrati in/ali Zeleni, ki imajo usta polna besed za solidarnosti z begunci, premalo storijo za razbremenitev Bavarske. Zdaj dviga prah zakon o priseljevanju Glede na to, da je v četrtek četrta najbogatejša nemška zvezna dežela Baden-Württemberg (vladajo ji Zeleni in socialdemokrati) napovedala, da zaradi prezasedenih zmogljivosti začasno ne bo več sprejemala beguncev, so očitki Bavarcev blizu resnice.

Ker je CDU v ponedeljek napovedala, da je pripravljena začeti pogovore s socialdemokrati in Zelenimi glede uvedbe zakona o priseljevanju (socialdemokrati in Zeleni pa bi popustili pri zaostritvi ustavne pravice do azila), se lahko spor znotraj Unije še zaostri, saj je CSU zelo sumničava do zakona o priseljevanju.

Bo CSU zapustila Unijo? Migrantsko-begunska kriza in zakon o priseljevanju lahko tako dokončno pokopljeta Unijo. CSU je namreč pred dnevi že zagrozila krščanskim demokratom, da bodo izstopili iz Unije, če se reka priseljencev ne bo ustavila. Pojavljajo se tudi zamisli, da bi CSU začela nastopati na volitvah tudi zunaj Bavarske.

To ni nova zamisel, saj je o tem v 70. letih in začetku 80. let prejšnjega stoletja razmišljal že nekdanji prvak bavarskih krščanskih socialcev Franz Josef Strauß. A je CDU takrat zagrozila, da bo potem začela tudi ona nastopati na volitvah na Bavarskem. V primeru, da bi se CSU zdaj začela organizirati tudi v drugih nemških zveznih deželah, bi CDU verjetno uresničila to protigrožnjo.

Ne spreglejte