Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vulkan Japonska

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 7.41

8 let

Klic takoj po izbruhu vulkana: Konec je, umiram (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iskanje preživelih po sobotnem izbruhu vulkana na Japonskem se nadaljuje. Do zdaj so reševalci našli 31 trupel, koliko pogrešanih je še ujetih na gori, pa ni znano.

Na gori je bilo v času izbruha več sto pohodnikov in večini se je uspelo varno vrniti v dolino, nekateri pa so ostali ujeti, piše britanski BBC.

Koliko ljudi je še pogrešanih na gori, ki leži okoli 200 kilometrov od Tokia, ni jasno. Ko so reševalci zjutraj ponovno začeli reševalno akcijo, se je dim še vedno dvigal nad vrhom.

Zakopani v pepelu do kolen Pri reševanju sodeluje več kot 1100 gasilcev, policistov in vojakov. V dolino so do zdaj prepeljali štiri trupla žrtev, preostale bodo v prihodnjih dneh. Nekatera trupla so našli v koči v bližini vrha, druga pa so bila prekrita s kar 50 centimetrov debelo odejo iz pepela, poročajo japonski mediji.

Pohodniki, ki se jim je uspelo varno vrniti, so pripovedovali, kako je oblak, ki je nastal ob izbruhu, pometel in zadušil vse pred seboj.

"Nekateri so bili zakopani v pepelu do kolen, dva, ki sta bila pred menoj, pa sta bila verjetno mrtva," je povedala ženska, ki se ji je uspelo rešiti.

Tudi drugi so pripovedovali o dramatičnih prizorih in umiranju pohodnikov. "Vroče je, ne morem dihati," je po pripovedovanju preživelega kričal deček, ki je umolknil po tem, ko je oblak pepela okolico zavil v temo.

Ni še konec Sorodniki pogrešanih v dolini nestrpno pričakujejo novice o svojih bližnjih.

Starejša ženska je pripovedovala, da jo je sin klical takoj po izbruhu. "Povedal mi je, da je vulkan izbruhnil, da je konec in da umira. Potem je bila linija prekinjena," je dejala.

Japonski meteorologi so napovedali, da izbruhov še ni konec, in opozorili, da lahko kamenje leti tudi do štiri kilometre daleč.

Ne spreglejte