SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajska naj bi izvedla vojaško vajo v območju spornih otokov

3

termometer

Spor med Kitajsko in Japonsko glede spornih otokov se nadaljuje. Tokrat bo za napetost poskrbela Kitajska, ki naj bi v okolici otokov izvedla vojaško vajo.

Peking naj bi danes v Vzhodnokitajsko morje poslal enajst plovil, med njimi nekaj vojnih ladij, in osem vojaških letal, ki naj bi sodelovala v vojaški vaji. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua, ki se sklicuje na sporočilo Flote Vzhodnokitajskega morja, je pomorska vaja namenjena izboljšanju pripravljenosti Kitajske, "da zavaruje ozemeljsko suverenost in pomorske interese". Ministrstvo za obrambo poročanja o vojaški vaji ni komentiralo oziroma pojasnilo, ali se je vaja že začela in kje naj bi potekala.

V vaji naj bi sodelovali fregata, vojaško letalo in helikopterji Med vajo naj bi se osredotočili na patruljiranje in odzivanje v izrednih razmerah, ki bi lahko ogrožale kitajsko ozemlje. Po navedbah kitajske državne televizije naj bi v akciji sodelovala fregata, vojaško letalo in nekaj helikopterjev. Na televizijskem posnetku so bila plovila nameščena v bližini kitajske obale in ne v bližini spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju.

Vojaška vaja bi lahko zaostrila napetost v japonsko-kitajskem sporu glede suverenosti nad majhno skupino otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jih na Japonskem imenujejo Senkaku, na Kitajskem pa Diaoyu. Kitajske ladje so v zadnjih tednih redno plule v bližini otokov, ki so sicer pod japonsko upravo, a se jim kitajska vojska za zdaj ni približala.

Japonska z nacionalizacijo otokov sprožila proteste Napetosti so se zaostrile, potem ko se je japonska vlada prejšnji mesec odločila, da bo otočje uradno nacionalizirala, to pa je vodilo v protijaponske proteste na Kitajskem ter prizadelo tamkajšnjo prodajo japonskih izdelkov.

Kitajska mornarica je nekako obkoljena z dolgo verigo otočkov okoli japonske Okinave, mimo katerih mora pluti vsakič, ko želi iz Vzhodnokitajskega morja v Pacifik in nazaj. Vendar med otoki obstajajo dovolj široki prehodi, tako da se lahko kitajske ladje izognejo japonskemu zunanjemu morskemu pasu, če to seveda želijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin