Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 5. 2016,
9.15

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
obisk Xi Jinping kraljica Elizabeta II.

Natisni članek

Četrtek, 12. 5. 2016, 9.15

8 let, 2 meseca

Kitajci kraljici hoteli podtakniti vohuna?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,75
Elizabeta II., kraljica, Xi Jinping | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska policistka, odgovorna za varnost med lanskim obiskom kitajskega predsednika v Londonu, je kraljici Elizabeti II. povedala, da je hotel v njeno kočijo vstopiti kitajski vohun.

Potem ko je v javnost prišel del pogovora kraljice Elizabete II. in policistke Lucy D’Orsi, med katerim je kraljica potožila, da so bili kitajski predstavniki zelo nesramni do britanskega veleposlanika, škandal dobiva nove razsežnosti. V javnost je prišel nov del pogovora, med katerim D’Orsijeva kraljici potoži, da je v kočijo, s katero sta se med oktobrskim obiskom peljala Elizabeta II. in predsednik Xi Jinping, hotel vstopiti vohun pod pretvezo, da je prevajalec.

Zdi se, da je bila kraljica že pred pogovorom dobro obveščena o dogajanju, saj je besedam policistke prikimala in odgovorila z: "Da." Moškega so prestregli britanski varnostniki, ko so ugotovili, da ni prevajalec, temveč eden od kitajskih varnostnikov. Sledilo je manjše prerivanje, kitajska in britanska varnostna služba si očitno nista bili enotni, kdo naj bi skrbel za varnost, pišejo britanski mediji.

Kraljico "izdal" njen lasten dežnik

Kraljica je oktobra lani gostila kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Da obisk le ni potekal tako tekoče in v prijateljskem vzdušju, kot je skušala prikazati britanska vlada, je razkril posnetek pogovora kraljice in D’Orsijeve na vrtni zabavi pred nekaj dnevi. Pogovor je posnel kraljičin osebni snemalec, ki je stal nekaj metrov stran.

Britanski mediji ugotavljajo, da mu je pogovor uspelo ujeti s pomočjo kraljičinega odprtega dežnika, ki je okrepil glasnost kraljičinih besed, da so dosegle mikrofon na kameri. Snemalec je nato posnetek, ne vedoč, da je ujel tudi zaupen pogovor, poslal televizijskim postajam.

"Barbarski" britanski mediji
Kitajski mediji, ki so besede Elizabete II. sicer večinoma cenzurirali, so se na redek diplomatski spodrsljaj 90-letne britanske kraljice odzvali s pisanjem o barbarskih britanskih medijih, češ da so incident razpihnili in iz muhe naredili slona.

Ne spreglejte