SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kitajci bodo Črnogorcem pomagali zgraditi prvo avtocesto

1

termometer

Črna gora je zadnja država na Balkanu, ki nima niti kilometra avtoceste. To naj bi se kmalu spremenilo, saj je vlada s Kitajci podpisala sporazum o gradnji prvih kilometrov bodočega omrežja.

Predstavniki črnogorske vlade so s kitajsko družbo CRBC podpisali okvirni sporazum o gradnji in projektiranju prvega dela bodoče avtocestne povezave Bar–Boljare, poroča medijska hiša Al Jazeera. Gre za prvih 43 kilometrov od skupnih 169 kilometrov štiripasovnice.

Kitajsko posojilo Investicija je po poročanju lokalnih medijev vredna več kot 800 milijonov evrov, kar predstavlja daleč največji vložek v cestno infrastrukturo v omenjeni državi do zdaj. Datum začetka izgradnje še ni znan, a naj bi se po poročanju omenjenega medija prva dela začela že letošnje poletje.

Rok za izgradnjo prvega odseka avtoceste je štiri leta, Črna gora pa bo, poleg posojila kitajske banke EXIM v višini 809 milijonov evrov, za izgradnjo prispevala še dodatnih 100 milijonov evrov.

Premalo prometa za ekonomsko upravičenost izgradnje? Kot prvi bo tako zgrajen odsek med krajema Smokovac in Mateševo na severnem delu trase, kjer je relativno majhna gostota prometa. Prav zato nekateri poznavalci že dvomijo o ekonomski upravičenosti projekta.

Omenjena avtocesta bo sicer povezovala sever in jug države, navezovala pa se bo na tako imenovani enajsti cestni koridor v Srbiji. Bodoča avtocesta naj bi se v osrednjem delu Črne gore v prihodnosti križala tudi z načrtovano Jadransko-Jonsko avtocesto, ki bo potekala vse od Slovenije pa do Grčije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin