Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 8. 2017,
13.48

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

9

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja bomba

Torek, 15. 8. 2017, 13.48

6 let, 8 mesecev

Kim Džong Un še ne bo streljal proti Guamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

9

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po poročanju državne tiskovne agencije KCNA preštudiral načrt za izstrelitev raket v bližino ameriškega otoka Guam, vendar se je odločil, da tega še ne bo ukazal. "Še malce bom opazoval butasto in neumno postopanje jenkijev," je med drugim izjavil Kim.

Kim Džong Un je načrt menda v ponedeljek študiral dolgo časa in razpravljal o njem z vojaškimi poveljniki, ko je opravil inšpekcijo poveljstva strateških sil. V slikovitem jeziku je potem med drugim dejal, da so se ameriški imperialisti z nepremišljenim naklepom vojnega spopada ujeli v zanko okrog vratu.

KCNA še poroča, da je pozval ZDA, naj takoj prenehajo arogantne provokacije. "ZDA morajo za zmanjšanje napetosti in preprečitev nevarnega vojaškega spopada na Korejskem polotoku sprejeti primerne ukrepe in jih pokazati z dejanji, saj so z namestitvijo velike strateške jedrske opreme v bližini polotoka izvršile provokacijo," je dejal vodja obubožane komunistične države z jedrskim orožjem.

Napetosti naraščale, odkar je Pjongjang preizkusil dve raketi dolgega dosega

Glede na poročanje KCNA je Kim, kot kaže, odstopil od nadaljnjega povečevanja napetosti z ZDA, potem ko je njegova vojska pretekli teden sporočila, da bo do sredine avgusta dokončala načrt za obkrožitev otoka Guam z ognjem štirih raketnih izstrelkov srednjega dosega.

Napetosti so naraščale, odkar je Pjongjang julija preizkusil dve raketi dolgega dosega. Varnostni svet ZN je soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami, ameriški mediji so poročali, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico za namestitev na raketo, predsednik ZDA Donald Trump pa je zagrozil z ognjem in gnevom, kakršnega svet še ni videl.

Pjongjang je potem odgovoril z napovedjo izstrelitve raket proti Guamu, Kim pa si je, kot kaže, premislil. Ameriški obrambni minister Jim Mattis je v ponedeljek posvaril, da bi se napad na ZDA hitro razvil v vojno.

Ne spreglejte