Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
18. 12. 2013,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja

Sreda, 18. 12. 2013, 12.50

8 let

Kim Džong Unovo kraljestvo strahu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je Kim Džong Un pred dvema letoma podedoval oblast v Severni Koreji, se je pojavilo upanje, da bo mladi voditelj reformiral državo. Upanje je dokončno umrlo skupaj z njegovim usmrčenim stricem.

Dve leti po tem, ko je postal voditelj najbolj izolirane države na svetu, Kim Džong Un še vedno ostaja velika neznanka. Nekaj pa je mladi diktator nedvoumno potrdil – brutalnost mu ni tuja, kar je vzbudilo skrbi, da je lahko še bolj krut od svojega očeta Kim Džong Ila.

Usmrtitev Jang Song Taeka, nekoč drugega človeka v režimu, je za svet znak, da mladi diktator nima nobenih pomislekov in je povsem pripravljen uporabiti nasilje, tudi nad sebi najbližjimi ljudmi. To po mnenju analitikov kaže, da se je v interni bitki med različnimi frakcijami v Pjongjangu postavil na stran vojske oziroma da mora plesati po taktu vojaškega škornja. Jang se je zameril vojski, ker je njegova reforma oklestila vojaški proračun. Z usmrtitvijo naj bi Kim preprečil, da ga vojska odstrani z oblasti.

Varni niso niti sorodniki Uradni severnokorejski časopis Rodong Sinmun je Kim Džong Una opisal kot človeka, ki lahko uperi pištolo v vsakogar, ki nasprotuje njegovi politiki. Enako taktiko je brez odlašanja pripravljen uporabiti tudi proti svojim sorodnikom. Zato ne preseneča, da so na univerzi v Franciji njegovemu nečaku priskrbeli dodatno policijsko zaščito. 18-letni Kim Han Sol, sin Kim Jong Nama, starejšega polbrata severnokorejskega voditelja, študira na univerzi v Le Havru.

Kim Jong Nam je padel v nemilost leta 2001, ko je skušal vstopiti na Japonsko s ponarejenim potnim listom. Oblastem, ki so ga pridržale, je dejal, da je želel obiskati Disneyland. Njegov sin se je stricu zameril, ko ga je lani za finsko televizijo opisal kot diktatorja.

Kje je Kimova žena? Potem ko je obračunal s stricem, se pojavljajo ugibanja, ali je Kim iz svojega notranjega kroga permanentno odstranil svojo ženo Ri Sol Ju, ki je v javnosti niso videli zadnja dva meseca. Severnokorejski mediji so ob obletnici smrti Kim Džong Ila objavili posnetek mladega para na žalni slovesnosti, a številni opazovalci so opozorili, da je posnetek iz lanskega poletja.

O ženi ni znanega veliko, celo njeno ime naj bi bilo zgolj psevdonim. Tudi sama naj bi bila kruta. Ona naj bi zahtevala usmrtitev moževe nekdanje ljubice. Razlog naj bi bilo ljubosumje, po drugi razlagi pa naj bi z usmrtitvami želela prikriti svoje sodelovanje pri snemanju spolnih videoposnetkov, kar naj bi bil na koncu tudi vzrok njenega padca.

Kim Džong Un je nadaljeval jedrsko testiranje, celo grozil je ZDA s preventivnim napadom. S svojim obnašanjem je močno vznemiril tudi Kitajsko. Obtožba na račun strica, ki je veljal za (gospodarskega) partnerja Kitajske, da je naravne vire prepoceni prodajal tujini, nakazuje, da bo Kim od velike sosede zahteval višje plačilo. Kitajskega predsednika Xi Jinpinga tako postavlja v nezavidljiv položaj. Severna Koreja je za Kitajsko strateško zelo pomembna, saj bi bilo zbliževanje Pjongjanga s Seulom, zaveznikom Washingtona, slabo znamenje za Kitajsko, pravi Ivan Rudolf, častni konzul Republike Koreje.

"Vodilo bi k temu, da bi se v končni konsekvenci ameriški strateški prostor okrog Kitajske še bolj razširil, kar pa zanjo zagotovo ni sprejemljivo. Kimove poteze so očitno dobro premišljene in pomenijo prebrisano izsiljevanje Kitajske. Ta mu ne more zaloputniti vrat, prekiniti pomoči in ga prepustiti njegovi usodi, saj je zanjo Severna Koreja strateško preveč pomembna," pojasnjuje Rudolf.

Nihče ni varen Poteze Kima so še bolj skrb vzbujajoče za Južno Korejo. "Da bi Kim zadovoljil tudi svojo velikansko vojsko in njene vplivne generale, lahko sproži vojaške prakse s Seulom, kar je večkrat počel že njegov oče," meni Rudolf in dodaja, da to ni dobro za mir na Daljnem Vzhodu, ki ga že tako in tako načenjajo napetosti med Pekingom in Tokiom.

Kim želi oblast utrditi s postavitvijo aparatčikov, ki so zvesti zgolj njemu. S stalinistično potezo je želel pokazati, kdo je šef. Usmrtitev družinskega člana in najvišjega člana gospodarske elite je poslala srhljivo sporočilo vsem v Severni Koreji: nihče ni varen.

Ne spreglejte