Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
14. 10. 2014,
7.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kim Jong Un javnost

Torek, 14. 10. 2014, 7.08

8 let

Kim Džong Un se je le pokazal (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko se več kot mesec dni ni pojavil v javnosti, kar je sprožilo divja ugibanja, se je severnokorejski voditelj Kim Džong Un le pokazal. Tako vsaj trdijo državni mediji v tej izolirani državi.

Severnokorejska državna novinarska agencija KCNA je sporočila, da si je Kim ogledal na novo zgrajeni rezidenčni kompleks za znanstvenike. Dnevnik Rodong Sinmun je objavil več fotografij mladega voditelja, ki si je s pomočjo palice ogledoval območje.

Odsotnost 32-letnega diktatorja je sprožila številna ugibanja, od tega, da je hudo bolan, do tega, da je izgubil oblast in celo, da ni več živ. Uradni mediji so navedli osebno "nelagodje" za njegovo odsotnost.

Voditelj si je poleg rezidenčnega kompleksa ogledal tudi novozgrajeni institut naravne energije severnokorejske akademije znanosti. Novico so sporočili danes, vendar pa niso pojasnili, kdaj je obisk potekal.

Pomagali naj bi mu francoski zdravniki Severnokorejski veleposlanik v Londonu Hjon Hak Bong je povedal za BBC, da je Kim dobrega zdravja. Tuji mediji s(m)o ugibali, da Kim trpi zaradi putike, omenjala se je tudi sladkorna bolezen, težave z gležnji ali koleni. Francoski mediji so sklicujoč se na viri v Južni Koreji pisali, da Kim trpi zaradi zatekanja stopal in velikih žuljev na nožnih prstih. Voditelj naj bi okreval v svoji rezidenci na severu Pjongjanga, pri zdravljenju pa naj bi mu pomagali francoski zdravniki.

Med odsotnostjo je Kim zamudil dva odmevna javna dogodka, ki bi se ju sicer zagotovo udeležil: 10. oktobra obletnico ustanovitve Korejske delavske stranke, 9. septembra pa dan ustanovitve Severne Koreje.

Pred tokratno 40-dnevno odsotnostjo se Kim v javnosti najdlje ni pojavil 24 dni med 7. junijem in 1. julijem 2012, najdaljša odsotnost pa je trajala 29 dni med 28. julijem in 27. avgustom 2011, ko je državo še vodil njegov oče Kim Džong Il.

Kim Džong Un je oblast prevzel decembra 2011 po smrti očeta ter je hitro postal vodja stranke in vojske. Leta 2012 je bil po večjih spremembah v vojski imenovan za maršala, najvišji čin v vojski, decembra 2013 pa je odstranil vplivnega moža svoje tete Chang Song Thaeka, ki je po poročanju državnih medijev načrtoval državni udar.

Ne spreglejte