Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2014,
9.03

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
ZDA Ukrajina Rusija

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2014, 9.03

8 let, 3 mesece

Kijev obtožil Rusijo za vojno na vzhodu Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ukrajinska vlada je obtožila Rusijo, da vodi vojno proti Ukrajini na njenem večinsko ruskem vzhodu, in sprožila obsežno protiteroristično operacijo.

Rusija je odgovorila z obtožbo, da vodstvo v Kijevu vodi vojno proti lastnemu narodu, in zahtevala sklic Varnostnega sveta ZN. Turčinov obtožil Rusijo, da vodi vojno proti Ukrajini Potem ko so proruski oboroženi separatisti v soboto zavzeli strateška poslopja v več krajih na vzhodu Ukrajine, je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov v televizijskem nagovoru narodu obtožil Rusijo, da vodi vojno proti Ukrajini.

"Prelivanje krvi je bilo v vojni, ki jo proti Ukrajini vodi Rusija," je dejal Turčinov, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske. Sporočil je, da sta se nacionalni varnostni in obrambni svet odločila za sprožitev "obsežne protiteroristične operacije ob sodelovanju vojske".

"Rusiji ne bomo dovolili, da na vzhodu ponovi scenarij s Krima" "Agresor se ne ustavi in nadaljuje organizacijo nemirov na vzhodu države. Rusiji ne bomo dovolili, da na vzhodu ponovi scenarij s Krima," je dejal, misleč na ukrajinski polotok, ki se je marca priključil Rusiji.

"Vsi, ki podpirajo napadalce in okupatorje, vodijo oborožen boj proti naši domovini, se ne bodo izognili kazni in odgovornosti," je dodal.

Ponudil pa je amnestijo vsem, ki bodo do ponedeljka do 9. ure po lokalnem času položili orožje in odšli iz zasedenih poslopij. To ne velja za tiste, ki so streljali na varnostne sile, je dodal.

Rusija je v odzivu obtožila ukrajinske voditelje, da vodijo vojno proti lastnemu narodu, ter izrazila ogorčenje nad grožnjami s posredovanjem vojske za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine.

"Možnost za preprečitev državljanske vojne je v rokah Zahoda" Varnostni svet ZN in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi sta pozvala k nujnemu zasedanju o razmerah na jugovzhodu Ukrajine ter poudarila, da je "možnost za preprečitev državljanske vojne v rokah Zahoda".

Pred izjavo Turčinova so ukrajinske sile v nedeljo dopoldne v mestu Slavjansk, kjer so proruski oboroženci v soboto zavzeli poslopja policije in varnostne službe SBU, že začele protiteroristično operacijo.

Notranji minister: Med spopadi so bile žrtve na obeh straneh Po navedbah notranjega ministra Arsena Avakova so bile v njej med spopadi žrtve na obeh straneh. Med vladnimi silami so ubili pripadnika posebnih enot, pet jih je bilo ranjenih. O žrtvah na strani separatistov ni imel podatkov. Priče so po poročanju tujih tiskovnih agencij navedle še mrtvega med civilisti in več ranjenih.

Dobro organizirani oboroženi neznanci v vojaških uniformah brez oznak in z ruskim orožjem so po navedbah Kijeva v soboto napadli strateška poslopja še v drugih mestih na vzhodu države, med drugim v kraju Krasni Liman in Kramatorsk v provinci Doneck. Zavzeli so tudi sedež policije v mestu Doneck, kjer že od torka zasedajo sedež regionalne uprave. Separatisti od 6. aprila zasedajo tudi sedež SBU v Luhansku. Zahtevajo priključitev Rusiji ali najmanj referendum o večji avtonomiji regije.

Mednarodna skupnost je zaskrbljena Mednarodna skupnost je izrazila zaskrbljenost zaradi zaostrovanja napetosti v Ukrajini, saj je Rusija po navedbah Nata na meji z Ukrajino doslej namestila že 40 tisoč vojakov, zato obstajajo bojazni o mogoči ruski invaziji.

Ameriški državni sekretar John Kerry je ruskemu kolegu Sergeju Lavrovu v sobotnem telefonskem pogovoru dal "jasno vedeti, da bo posledic še več, če Rusija ne bo sprejela ukrepov za zmanjšanje napetosti na vzhodu Ukrajine in umaknila svojih sil z rusko-ukrajinske meje".

Bela hiša je napovedala, da bo ameriški podpredsednik Joe Biden 22. aprila obiskal Ukrajino, kjer se bo pogovarjal o dogodkih na vzhodu države, kjer "proruski separatisti, kot kaže, s pomočjo Moskve nadaljujejo usklajeno kampanjo izzivanja in sabotaž za destabilizacijo ukrajinske države".

Ameriška veleposlanica pri ZN: Ne gre za nikakršno dejanje lokalnega prebivalstva Ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power je v nedeljo poudarila, da imajo napadi proruskih oboroženih skupin na vzhodu Ukrajine znamenja vpletenosti Moskve. Napadi imajo vse znake, ki smo jih videli na Krimu; so profesionalni in koordinirani. Ne gre za nikakršno dejanje lokalnega prebivalstva, je dodala.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ocenil, da gre na vzhodu Ukrajine za "usklajeno kampanjo nasilja proruskih separatistov, ki želijo destabilizirati suvereno državo Ukrajino", in opozoril, da bo vsako nadaljnje vojaško vpletanje le še bolj osamilo Rusijo. Rusijo je pozval, naj ukrepa za umiritev razmer in umakne sile, vključno s posebnimi enotami, z območja okoli ukrajinske meje.

Ashtonova je Rusijo znova pozvala, naj umakne vojake Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je Rusijo znova pozvala, naj umakne vojake z območja meje z Ukrajino in naj konča vse operacije za destabilizacijo države.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je vse strani v Ukrajini pozval k zadržanosti in se zavzel za konstruktiven dialog, v okviru katerega bi lahko spregovorili o vseh težavah in razelektrili napete razmere.

O Ukrajini bodo v ponedeljek razpravljali zunanji ministri EU v Luksemburgu, v torek pa na zasedanju obrambni ministri EU skupaj z Rasmussenom.

Ne spreglejte