SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kijev in separatisti izmenjavajo ujetnike

3

termometer

Ukrajinske oblasti in protuski separatisti so na vzhodu Ukrajine začeli izmenjavo ujetnikov, za katero so se dogovorili na sredinih pogovorih v beloruski prestolnici Minsk.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, naj bi do večera izpustili 222 separatistov in 150 ukrajinskih vojakov.

Izmenjava na "nevtralnem kraju" Izmenjava poteka na "nevtralnem kraju" kakih 50 kilometrov od Donecka, ki je v rokah separatistov. Poveljnika obeh strani sta na cesti bereta imena ujetnikov, ki jih bodo izpustili, nato pa jih strani izmenjata po deset skupaj. Ujetniki nosijo civilna oblačila, v rokah pa imajo manjše torbe, v katerih so njihove stvari, navaja AFP.

Največja izmenjava vojnih ujetnikov odkar se je začela državljanska vojna Gre za največjo izmenjavo vojnih ujetnikov od aprila, ko se je začela državljanska vojna na vzhodu Ukrajine. V Minsku so se sicer dogovorili za izpustitev 225 separatistov, po poročanju AFP pa za zdaj ni znano, zakaj jih je v današnjo izmenjavo vključenih le 222.

Predstavniki Kijeva, Moskve, proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so sporazum o izmenjavi ujetnikov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami dosegli v sredo, ko so se po treh mesecih zastoja v mirovnih pogajanjih o Ukrajini sešli v Minsku.

Ob vprašanju izmenjave ujetnikov so imeli na programu tudi pogovore glede dostave humanitarne pomoči na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzirajo proruski separatisti, pa tudi umik težkega orožja. Rusija in separatisti pa od Ukrajine zahtevajo konec gospodarske blokade separatističnih regij Doneck in Lugansk.

Današnje srečanje odpovedano Po sredinih peturnih pogovorih so pogajalci po poročanju AFP zapustili Minsk in po navedbah vodij separatistov nadaljevali pogovore po spletnem telefonu Skype. Sprva je bilo predvideno, da se bodo v Minsku sešli tudi danes, a je belorusko zunanje ministrstvo dopoldne sporočilo, da je srečanje odpovedano.

Predstavniki Kijeva in upornikov so se v septembru sicer dogovorili za prekinitev ognja, ki pa ni nikoli povsem zaživela. Od takrat je v spopadih na vzhodu Ukrajine umrlo več kot 1300 ljudi, skupaj pa je bilo v konfliktu od aprila ubitih že več kot 4700 ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin