Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2013,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

John Kerry Angela Merkel

Torek, 26. 2. 2013, 18.01

8 let

Kerry v Berlinu za krepitev sodelovanja med EU in ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški državni sekretar meni, da imata EU in ZDA "edinstveno priložnost" za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, ki bi lahko dvignil življenjsko raven na obeh straneh Atlantika.

John Kerry se je v okviru evropske turneje v Berlinu srečal tako z nemško kanclerko Angelo Merkel kot zunanjim ministrom Guidom Westerwellejem. Kerry je Nemčijo pohvalil zaradi njene vidne "vodilne vloge" v Evropi in tudi transatlantskih odnosih. Merklova pa je zagotovila, da želi nadaljevati dobro sodelovanje z ameriško administracijo.

Za čimprejšnji začetek pogajanj o sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma Tako Kerry kot Westerwelle sta se v Berlinu zavzela za čimprejšnji začetek pogajanj o sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA. Ministra sta po srečanju izrazila prepričanje, da bi sporazum na obeh straneh Atlantika prispeval h gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

Kerry je poleg tega ob začetku novih pogajanj o iranskem jedrskem programu izrazil upanje v diplomatsko rešitev vprašanja, z Westerwellejem pa je pred za četrtek predvidenim srečanjem t. i. skupine prijateljic Sirije v Rimu spregovoril tudi o Siriji.

Prav Sirija je bila tudi glavna tema pogovora, ki sta ga v Berlinu imela Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Državi pri iskanju rešitve konflikta v državi stojita na nasprotnih bregovih.

Glede razmer v Siriji naj bi se Lavrov in Kerry strinjala, da nikakor ne tolerirata nasilnega reševanja konflikta in sklenila, da bosta storila vse, kar je v njuni moči, da se pogovori med sirsko opozicijo in sirskim režimom končno začnejo. "Seveda ni vse odvisno od naju, toda pri tistem, kar je, bova ustvarila pogoje, ki bodo pospešili začetek dialoga med vlado in opozicijo kakor hitro je to mogoče," je dejal Lavrov.

"Ministra sta imela zelo resne in delovne pogovore" Ruski diplomat je sicer dvourni pogovor s Kerryjem označil kot konstruktivnega, poleg Sirije pa naj bi govorila o vseh vidikih ameriško-ruskih odnosov ter o problemih na agendi mednarodne skupnosti, kot so na primer iranski in severnokorejski jedrski program ter razmere v Afganistanu. Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland pa je novinarjem povedala, da sta imela ministra "zelo resne in delovne pogovore", v središču katerih je bila Sirija. Kerry je sicer pred pogovorom izpostavil dobre odnose z Lavrovom, kot tudi zaupanje, da bi lahko našla skupni jezik.

Kerry, ki je v ponedeljek obiskal London, bo po Berlinu odpotoval še v Pariz, nato pa v Rim, kjer se bo udeležil srečanja o Siriji. Svojo prvo turnejo po prevzemu položaja bo nato nadaljeval na Bližnjem vzhodu

Ne spreglejte