Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
17.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

John Kerry imenovanje državni sekretar

Četrtek, 24. 1. 2013, 17.10

5 let, 7 mesecev

Kerry: Ameriška zunanja politika veliko več kot le boj proti terorizmu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Senator John Kerry je stopil pred odbor ameriškega senata, ki ga je zaslišal in bo potrdil ali zavrnil njegovo imenovanje za državnega sekretarja.

Ameriški senator John Kerry, ki ga je predsednik ZDA Barack Obama imenoval za naslednika Hillary Clinton na mestu državnega sekretarja, je stopil pred odbor za zunanje zadeve, ta bo najverjetneje odobril njegovo imenovanje za državnega sekretarja. Pričakuje se namreč, da bo 69-letni demokrat iz Massachusettsa zlahka dobil potrditev odbora.

Kandidata je članom odbora predstavila zdajšnja državna sekretarka Hillary Clinton, ki je dejala: "John je prava izbira." Dodala je še, da je Kerry dober vodja, njegovo dosedanje delo je vzorno. Njen predlog odboru je podprl tudi senator John McCain, ki je dejal: "Vsak dan sem priča njegovemu vzornemu političnemu delu, kar si štejem v čast."

Zunanja politika vključuje tudi prehransko varnost in podnebne spremembe Potrditveno zaslišanje je trajalo kar nekaj časa, tem za zaslišanje je bilo namreč veliko. Kerry je pred odborom med drugim povedal, da je ameriška zunanja politika veliko več kot samo vojaško posredovanje v tujini in boj proti terorizmu, pri tem pa pozval h konsenzu, s katerim bi promovirali ameriško vodenje v zadevah, ki vključuje tako prehransko varnost kot podnebne spremembe. Poudaril je, da je zunanja politika pravzaprav gospodarska politika, piše Washington Post.

Kerry je spregovoril tudi o Iranu in poudaril, da bi mu morali preprečiti, da pridobi še več jedrskega orožja. "Moramo rešiti vprašanja, ki zadevajo iranski jedrski program. Predsednik je jasno nakazal, da bomo storili vse, da bi preprečili Iranu pridobivanje še več jedrskega orožja. Ponavljam, naša politika ni omejevanje, temveč preventiva in ura teče."

Kerry je sicer predsednik odbora, ki ga bo zaslišal Kerry, ki je bil sicer Obamova druga izbira za državnega sekretarja, je bil namreč zaslišan pred lastnim odborom, ki mu sicer predsednikuje. Potrditveno zaslišanje je vodil senator Robert Menendez. O tem, kakšna vprašanja je lahko Kerry pričakoval, pa se je pošalil senator John McCain, ki je v ponedeljek dejal: "Veselimo se, da ga bomo pošteno privili."

S tem, ko ga bo potrdil odbor za zunanje zadeve, bo sledilo imenovanje, s tem pa pričakujejo sprostitev enega senatorskega mesta v senatu, začasno ga bo zavzel guverner iz Massachusettsa Deval Patrick.

V politiki aktiven vse od leta 1985 John Kerry, sicer vietnamski veteran, je po vietnamski vojni diplomiral na področju prava na univerzi v Bostonu, preden je vstopil v politiko, pa je delal kot odvetnik. Sicer je ameriški senator vse od leta 1985, leta 2004 pa se je potegoval tudi za predsedniški stolček, vendar izgubil proti Georgeu Bushu mlajšemu.

Ne spreglejte