Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kenija poslanci plača

Petek, 11. 1. 2013, 12.34

8 let

Kenijski poslanci so si izglasovali 20-milijonski bonus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci v kenijski nacionalni skupščini so si tajno izglasovali poseben bonus, ki ga bodo prejeli po odhodu s položaja, in sicer v višini 20 milijonov evrov.

Kenijski poslanci so zakon, s katerim so si podelili bonus v višini 20 milijonov evrov, sprejeli v pozni seji, sprejeli pa so ga, čeprav je njihov poskus pred kratkim z vetom onemogočil kenijski predsednik Mwai Kibaki. Bonus bodo kenijski poslanci prejeli, ko zapustijo svoj položaj. Poleg denarnega bonusa pa so si poslanci izglasovali dosmrtnega telesnega stražarja, diplomatski potni list, dostop do VIP-prostora na letališčih in državnega pogreba, piše Telegraph.

V drugo predsednik ni mogel preprečiti sprejetja zakona Predsednik Kibaki je sprejetje zakona onemogočil že oktobra, svoj veto pa obrazložil, da je zakon protiustaven in si ga nikakor ne morejo privoščiti – vsak državljan bi moral v povprečju delati 66 let, da bi vsak od poslancev dobil bonus v višini 91 tisoč evrov. S sprejetjem zakona pa je jasno, da predsednik veta ni mogel vložiti še drugič, o čemer so se spraševali številni kenijski mediji.

Kenijski poslanci so eni najbolje plačanih poslancev na svetu Kenijski poslanci so sicer eni izmed najbolje plačanih poslancev na svetu, saj na leto zaslužijo približno sto tisoč evrov, kar je precej več kot v primerjavi s Slovenijo, kjer so poslanske plače določene s plačnimi razredi. Slovenski poslanci se tako gibljejo med 52. in 62. plačnim razredom, kjer se glede na podatke z uradne spletne strani vlade RS iz junija 2012 osnova plače giblje med 3.661 in 4.817 evri, kar pomeni, da prejmejo največ 50 tisoč evrov na leto, pri čemer pa niso upoštevani dodatki.

V Keniji bodo 4. marca splošne volitve, v zadnjih dveh mesecih pa je vlada, za katero se namiguje, da ji zmanjkuje finančnih sredstev, napovedala serijo novih projektov, ki jih namerava financirati. Zato bo pred volitvami prejela nekaj več kot 90 tisoč evrov za dokončanje vseh projektov, preden se vlada zamenja, je pretekli mesec razglasilo kenijsko finančno ministrstvo.

Ne spreglejte