Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
18.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Natisni članek

Brett Kavanaugh ZDA

Petek, 5. 10. 2018, 18.02

5 let, 6 mesecev

Kavanaugh bi lahko postal vrhovni sodnik ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Brett Kavanaugh | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški senat je v proceduralnem glasovanju za prenehanje debate z 51 glasovi proti 49 danes predal kandidaturo Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA na redno glasovanje o potrditvi, ki bo na vrsti v soboto. Republikanci in demokrati so ostali na svojih bregovih z dvema izjemama.

Republikanka Lisa Murkowski je glasovala proti kandidatu, ki ga je predlagal predsednik ZDA Donald Trump, demokrat Joe Manchin iz Zahodne Virginije pa ga je podprl in s tem prestopil k republikancem.

Ko je republikanska senatorka iz Maina Susan Collins napovedala, da bo glasovala za Kavanaugha in je enako storil Jeff Flake iz Arizone, je postalo jasno, da ima kandidat dovolj glasov, Manchin je za ohranitev upov na ponovno izvolitev 6. novembra v zvezni državi, kjer je Trump priljubljen, taktično prestopil strankarski breg.

Kavanaughovi nasprotniki še ohranjajo upanje

Nasprotniki Kavanaughove kandidature, ki so v zadnjih dneh ogorčeno protestirali okoli kongresa, pred vrhovnim sodiščem in znotraj pisarniške zgradbe Hart, prav tudi drugje po ZDA, še vedno ohranjajo upanje, da se bo glasovanje o potrditvi morda razpletlo drugače. Pritisk na Collinsovo in Flaka, prav tako tudi Manchina, se bo v prihodnjih urah stopnjeval.

Donald Trump
Novice Sodišče odločilo, da morajo ZDA odpraviti sankcije proti Iranu

Flake je v odboru za pravosodje pred tednom dni najprej glasoval za potrditev Kavanaughove kandidature, nato pa pod pritiskom žensk zahteval dodatno preiskavo obtožb na račun kandidata FBI. Kratka preiskava je bila opravljena, republikanci trdijo, da ni ugotovila ničesar obremenilnega, demokrati pa, da je bila pomanjkljiva, ker jo je Bela hiša ovirala pri obsegu in temeljitosti.

Donald Trump
Novice Prestregli pošiljko z nevarnim strupom, naslovljeno na Trumpa

Republikanci imajo v senatu 51 glasov, demokrati z dvema neodvisnima na svoji strani pa skupaj 49. Za "torpediranje" Kavanaughove nominacije demokrati potrebujejo prestop dveh republikancev. V primeru enega prestopa bi bilo razmerje 50 proti 50, odločilni glas za Kavanaugha pa bo potem v soboto prispeval podpredsednik ZDA Mike Pence.

Nič kaj zgledna Kavanaughova preteklost

Kavanaugha je Christine Blasey Ford obtožila, da jo je pred 36 leti spolno napadel, Deborah Ramirez ga je obtožila spolnega nadlegovanja prav tako pred tremi desetletji, Kavanaughovi sošolci so povedali, da je v mladih letih pogosto pil do onemoglosti, nekdanji vrhovni sodnik John Paul Stevens pa je ostro kritiziral njegov napadalen strankarski nastop v odboru za pravosodje, ko se je zagovarjal pred obtožbami.

Walid al-Moualem
Novice Sirski zunanji minister: Enote ZDA, Turčije in Francije naj se nemudoma umaknejo iz Sirije

Kavanaugh je na predvečer glasovanja v senatu za Wall Streeet Journal priznal, da je nastopal preveč čustveno, vendar je zagotovil, da bo v svojih sodnih odločitvah nepristranski. Demokrati mu ne verjamejo, republikanci ga prav zaradi tega podpirajo, saj si na vrhovnem sodišču želijo konservativca, kot si demokrati želijo liberalca.

Donald Trump
Novice New York Times: Trumpov oče je obogatel s prevarami, denar pa je prenesel na sina

Trump je danes zjutraj pred glasovanjem izstrelil tvit, v katerem je ženske, ki protestirajo proti Kavanaughu, označil za plačanke liberalnega donatorja Georga Sorosa in drugih njemu podobnih. Obtožbo je utemeljil s tem, da transparenti protestnikov delujejo zelo profesionalno. Po glasovanju v senatu pa je tvitnil, da je zelo ponosen na senat, ker je glasoval za napredovanje nominacije sodnika Kavanaugha.

Ne spreglejte