Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
8.53

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

olimpijske igre odprtje prenova obnova Notre Dame

Sreda, 10. 4. 2024, 8.53

1 mesec, 2 tedna

Katedrala Notre Dame bo obnovljena do olimpijskih iger #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Prihodnji teden, 15. aprila, bo minilo pet let od požara, ki je uničil znamenito pariško stolnico Notre Dame. V francoski prestolnici pa obljubljajo, da bo katedrala do poletnega odprtja olimpijskih iger v Parizu vnovič obnovljena.

Veliki leseni stolp z zlatim petelinom in križem je v večji meri že končan, že od začetka leta pa je stalo ostrešje, ki je napovedovalo skorajšnjo obnovo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Da so dela potekala hitro in učinkovito, gre zahvala tudi politiki, saj je francoski predsednik Emmanuel Macron na dan požara najavil, da bo cerkev obnovljena v petih letih, česar takrat številni niso verjeli.

Notre Dame
Novice Macron: Notre Dame bo obnovljen do leta 2024

Vsaj na zunaj bo imela nekdanjo podobo 

A stotine obrtnikov in delavcev je krepko zavihalo rokave in poskrbelo za obnovo, identično prvotnemu stanju. Do odprtja iger 26. julija letos pa bodo dela praktično končana. Do takrat naj bi porušili tudi gradbene odre, ki še vedno štrlijo 90 metrov v nebo in so potrebni za obnovo znamenitega lesenega stolpa.

Vidne naj bi bile tudi nove fasade na obeh cerkvenih ladjah in streha. Vsaj na zunaj bo cerkev do olimpijskih iger imela svojo nekdanjo podobo, obljublja Philippe Jost, vodja javne službe, ki bdi nad obnovo.

Gotska mojstrovina bo tudi del odprtja iger, zagotavlja umetniški vodja olimpijskih prireditev Thomas Joll. Ta je v pogovoru za radio France Inter potrdil, da bo katedrali in novemu stolpu tudi na prireditvi pripadla posebna pozornost.

Podrobnosti Joll ni razkril, zato bo zanimivo videti, kako jo bodo umestili v program odprtja, ki prvič ne bo potekalo na olimpijskem stadionu, ampak v obliki šestkilometrske parade čolnov na Seni, ki bodo pluli mimo Eifflovega stolpa, Louvra, katedrale in drugih mestnih znamenitosti.

Ob odprtju iger leta 1924 je v katedrali Notre Dame potekala maša. Tokrat bo v ospredju njena obnova. Gre za cerkev, ki je v 12. in 13. stoletju zamenjala predhodnico, arheološka izkopavanja pa kažejo, da je na istem mestu stal tudi že rimski tempelj.

Požar Notre Dame, Pariz
Novice Po požaru pariške Notre-Dame razkrita dolgo varovana skrivnost

Zlati petelin bo na ogled v muzeju

Ena od znamenitosti katedrale je bil tudi ozek lesen stolp, ta je po francoski revoluciji (1789–1799) nadomestil nekdanji zvonik, ki so ga revolucionarji podrli. Imel je tudi poseben verski pomen, saj je bil na vrhu zlati petelin, ki je v sebi skrival delček križa, na katerem je umrl Jezus, pa del trnove krone in žebelj s križanja.

V cerkvi pa sta bili tudi relikviji svete Genovefe, zavetnice Pariza in svetega Dionizija, mučenca in prvega pariškega škofa.

Petelina so gasilci rešili po požaru 2019, a bo po novem skupaj z relikvijami na ogled v muzeju. Na novem stolpu bo kraljeval bakren petelin in naznanjal zmago svetlobe nad temo. Tudi ta ne bo brez vsebine, saj bo vseboval seznam dva tisoč ljudi, ki so sodelovali pri obnovi.

Notre-Dame
Novice Kritični trenutki pri obnovi katedrale Notre-Dame #foto #video

In dela ni bilo malo. Samo za obnovo stolpa so v Franciji posekali okrog tisoč hrastov, starih od 100 do 200 let, prav toliko pa za oboke in streho cerkve ter kora, saj so cerkvi s tem vrnili srednjeveški videz. Lesene tramove so mojstri namreč tako kot prvotne obdelali ročno.

Cerkev bo torej dobila svojo nekdanjo obliko, še vedno pa je neznan vzrok požara izpred petih let. Domneve kažejo, da bi lahko šlo za nepazljivega kadilca in odvržen ogorek ali pa tudi za kratek stik na električni napeljavi.

Notre-Dame_7
Trendi Neverjetna resnična zgodba, ki se je še danes spominjamo vsi, zdaj tudi na filmskih platnih: Notre-Dame v plamenih
Ne spreglejte