Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2016,
12.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

Tihomir Orešković Hrvaška

Torek, 7. 6. 2016, 12.19

6 let, 6 mesecev

Karamarko: HDZ bo sprožila postopek za nezaupnico premierju Oreškoviću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

tihomir orešković | Foto Reuters

Foto: Reuters

 

Prvi podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko je v Zagrebu napovedal, da bodo danes sprožili postopek za glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću. Kot je dejal, je treba vlado preoblikovati, da bo enotna in trdna, če želijo uveljaviti načrtovane reforme.

Karamarko je na novinarski konferenci na sedežu HDZ ocenil, da v saboru obstaja večina, ki bo podprla nezaupnico premierju. Ni pa želel odgovoriti, ali bo imela HDZ tudi 76 glasov poslancev za novo parlamentarno večino, niti tega, koga bodo predlagali za novega mandatarja v primeru odpoklica Oreškovića.

HDZ pripravljena na predčasne volitve

Kot je dodal, je HDZ pripravljena tudi na predčasne parlamentarne volitve, a so zanjo zadnja možnost, ker bi Hrvaški vzele preveč časa.

"S tem šokom želimo povzročiti nekaj pozitivnega, da bi se vsi premaknili in dojeli, da so interesi naše države in našega naroda večji in pomembnejši kot strankarski ali osebni interesi," je izjavil.

"HDZ je pripravljena tudi na predčasne parlamentarne volitve, a so zanjo zadnja možnost, ker bi Hrvaški vzele preveč časa," je dejal podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko. | Foto: STA , "HDZ je pripravljena tudi na predčasne parlamentarne volitve, a so zanjo zadnja možnost, ker bi Hrvaški vzele preveč časa," je dejal podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko. Foto: STA ,

Dodal je, da ne želijo biti lutke v farsi. Poudaril je, da ne bo glasovanja o nezaupnici njemu, če bodo pred tem odpoklicali premierja in obenem vlado.

HDZ ne more več prenašati izsiljevanja in podcenjevanja

Poudaril je, da HDZ kot največja parlamentarna stranka ne more več prenašati izsiljevanja in podcenjevanja. "Želimo spoštovanje premierja Oreškovića in Mosta," je dejal. Med drugim je ocenil, da mora biti premier predvsem politik, vendar sam ni sprejel te odgovornosti, ker je v pogajanjih o oblikovanju vlade z Mostom pristal na idejo o strokovni osebi na čelu vlade.

Premier Orešković, ki je na čelo vlade prišel iz gospodarstva na povabilo Karamarka, je prejšnji teden zahteval odstop Karamarka in drugega podpredsednika vlade ter šefa Mosta Boža Petrova.

Domoljubna koalicija bo začela zbirati podpise za odpoklic Oreškovića

V saboru se bo danes sešla poslanska skupina Domoljubne koalicije, ki bo začela zbirati podpise za odpoklic Oreškovića. Pričakovati je, da bo imel danes novinarsko konferenco tudi predsednik hrvaške vlade.

V SDP pričakujejo, da bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović čim prej razpustila sabor in razpisala predčasne parlamentarne volitve. | Foto: Reuters V SDP pričakujejo, da bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović čim prej razpustila sabor in razpisala predčasne parlamentarne volitve. Foto: Reuters

Za začetek postopka za glasovanje o nezaupnici premierju je treba zbrati najmanj petino ali 31 podpisov poslancev v 151-članskem saboru. Hrvaška vlada ima po vložitvi zahteve v saboru osem dni časa, da se izreče o zahtevi, saborsko razpravo pa je treba skleniti v roku 30 dni od vložitve zahteve.

Odpoklic Oreškovića bi pomenil padec celotne desne vlade

Odpoklic Oreškovića v saboru pomeni tudi padec celotne desne hrvaške vlade, ki je začela delati januarja. Najtesnejši Oreškovićevi sodelavci so za hrvaške medije dejali, da premier ne bo odstopil, ker pričakuje odstop Karamarka in Petrova ter dogovor o novih podpredsednikih vlade, da bi vlada lahko nadaljevala pripravo reform.

Če bo HDZ že v sredo vložila zahtevo za odpoklic premierja Oreškovića, bo glasovanje v saboru verjetno potekalo konec prihodnjega tedna. Po pričakovanjih bo HDZ pohitela s postopkom glede nezaupnice Oreškoviću, da bi se izognili glasovanju o nezaupnici Karamarku, ki bo najpozneje 18. junija.

SDP pričakuje, da bo Grabar-Kitarovićeva čim prej razpustila sabor

Predsedstvo SDP je medtem odločilo, da bodo glasovali za nezaupnico Oreškoviću, ker so ocenili, da Karamarko ni edini problem, temveč je problem celotna vlada, ki ni začela delati niti pet mesecev po oblikovanju.

Pričakujejo, da bo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović čim prej razpustila sabor in razpisala predčasne parlamentarne volitve, a se zavedajo, da državljani zaradi proceduralnih rokov ne bodo na voliščih pred septembrom. Raziskave javnega mnenja kažejo, da približno dve tretjini anketirancev podpirata predčasne volitve.

Ne spreglejte