Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
11.26

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

sneg vreme

Četrtek, 1. 3. 2018, 11.26

6 let, 1 mesec

Kaos po Evropi: zaradi snega zaprte šole in letališča #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Žemeva Švica | Foto Reuters

Foto: Reuters

V več delih Evrope danes poleg hudega mraza, ki je od petka zahteval 48 smrtnih žrtev, težave povzroča tudi obilno sneženje. O težavah zaradi snega, predvsem v prometu, že poročajo iz Švice in Toskane, pobeljena je tudi Dalmacija, snežni meteži pa so za danes med drugim napovedani tudi na Irskem, v Veliki Britaniji in na jugu Francije.

Na letališču v Ženevi v Švici so zaradi močnega sneženja danes zjutraj odpovedali vse polete, iz Švice pa poročajo tudi o zamudah v železniškem prometu.

V Toskani zaprli šole in vrtce

Sneženje je danes zjutraj ohromilo tudi Firence. V Toskani je ponoči zapadlo okoli pet centimetrov snega. Zaprte so vse šole in vsi vrtci, regionalni železniški promet je ohromljen. O močnem sneženju poročajo tudi iz Torina, Genove, Verone, Padove in Vicenze. V Apeninih, kjer je tudi v potresu uničeno mestece Amatrice, naj bi se živo srebro ponoči spustilo do minus 20 stopinj Celzija. Hud mraz ogroža predvsem brezdomce. V več italijanskih mestih, med drugim v Rimu in Milanu, so zato zanje pripravili dodatna ležišča v nastanitvenih centrih.

Rdeči križ, ki je po vsej Evropi vzpostavil ekipe nujne pomoči ob mrazu, prebivalce opozarja, naj bodo pozorni, kaj se dogaja z njihovimi sorodniki in sosedi. "Že če samo potrkamo in vprašamo, ali kaj potrebujejo, storimo veliko. Lahko celo rešimo življenje," so poudarili.

V Srbiji so imeli danes najhladnejše jutro to zimo. V Somboru in Sjenici so izmerili minus 24 stopinj Celzija.

Tudi na Hrvaškem je bilo današnje jutro najbolj mrzlo letos. Najnižjo temperaturo so namerili na skrajnem severovzhodu države v Belem Manastirju, kjer so termometri ob 7. uri pokazali minus 23 stopinj Celzija. V še nekaterih krajih v Slavoniji in Zagorju so se danes zjutraj zbudili ob temperaturah pod minus 20 stopinj Celzija. Večina mest v notranjosti Hrvaške je danes zmrzovala pod minus 10 stopinjami. Na območju Osijeka, Zagreba in Karlovca so razglasili rdeči alarm zaradi nizkih temperatur.

Hvar je pobelil sneg

Pod ničlo je bilo tudi v mestih ob severni obali Jadrana, le nekaj stopinj plusa pa so namerili na območju Dubrovnika in na južnodalmatinskih otokih. Na različnih koncih Hrvaške danes tudi sneži. Med drugim je pobeljen otok Hvar. Vremenoslovci za danes napovedujejo nove količine snega predvsem v gorah.

Kaos na Otoku: zaprte ceste, šole, letališča

V Veliki Britaniji sneg, led in močan veter že tretji dan zapored povzročajo velike težave v prometu. Številne ceste so bile zaprte, nekateri vozniki so morali noč preživeti v avtomobilih, odpovedani so bili številni vlaki po vsej državi.

sneg Velika Britanija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predvsem na Škotskem je ponoči in danes zjutraj življenje zaradi sneženja obstalo. Policija opozarja ljudi, naj se ne podajajo na pot, če ni nujno, zaprtih je več sto šol. Močno je snežilo tudi na severovzhodu Anglije.

Na Otoku je močno oviran tudi letalski promet. Letališči v Glasgowu in Edinburgu sta bili zjutraj zaprti, o številnih zamudah in odpovedih poletov poročajo tudi z londonskega letališča Gatwick.

Po hudem mrazu, ki se ga je v Veliki Britaniji oprijel vzdevek pošast z vzhoda, se na jugovzhodu države pripravljajo še na neurje Emma. Britanski vremenoslovci za danes in petek napovedujejo obilno sneženje in deževje predvsem v Walesu in v jugovzhodni Angliji. Zimsko vreme naj bi se na Otoku nadaljevalo ves konec tedna.

Tudi na Irskem se pripravljajo na neurje, ki bo po napovedih danes prineslo eno najobilnejših pošiljk snega v zadnjih desetletjih. Marsikje so prebivalci zato že v sredo izpraznili police trgovin.

Ne spreglejte