SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaos na meji med Brazilijo in Venezuelo #video

0,36

termometer

Brazilija
Vojska bo sprva na meji med Brazilijo in Venezuelo ostala dva tedna, nato pa bodo njeno prisotnost po potrebi podaljšali.

Brazilski predsednik Michel Temer je podpisal dekret, s katerim je danes napotil vojsko v zvezno državo Roraima na severu države, da bi zagotovil varnost na meji z Venezuelo. Na območju, kamor je pribežalo več deset tisoč Venezuelcev, je naraslo število umorov, prišlo je tudi do spopadov med lokalnim prebivalstvom in begunci.

V nedeljo se je zgodil incident, ko je zaradi jezne množice okoli 1200 venezuelskih migrantov zbežalo nazaj v Venezuelo. Po govoricah, da so migranti pretepli lokalnega prodajalca, je namreč jezna množica vdrla v njihovo šotorsko naselje.

Temer je v torek sporočil, da se je za napotitev vojske odločil, ker želi zagotoviti varnost tako Brazilcem kot tudi migrantom.

d Novice Dramatično dogajanje na meji med Kolumbijo in socialistično Venezuelo #video
Venezuela ima sicer največje zaloge nafte na svetu in je bila nekoč ena od najbogatejših južnoameriških držav, a po dveh desetletjih socialistične vlade in slabega vodenja državnih naftnih podjetij zdaj doživlja največjo krizo v zgodovini.

Venezuelsko krizo, zaradi katere je zaradi splošnega pomanjkanja in kolapsa institucij državo zapustilo že 2,3 milijona ljudi, je v televizijskem nagovoru Temer označil za tragično. Opozoril pa je, da grozi "harmoniji tako rekoč celotne celine", saj posledice ob Braziliji čutijo tudi Peru, Ekvador, Kolumbija in druge latinskoameriške države.

Mednarodno skupnost je pozval k sprejemu diplomatskih ukrepov za ustavitev eksodusa Venezuelcev, ki jih je v Braziliji okoli 60 tisoč, največ prav v eni najrevnejših zveznih držav Roraima.

Vsakdanje življenje v Venezueli. Video: AP

d Novice Tako v socialistični Venezueli poteka boj za preživetje #video

"Brazilija spoštuje suverenost držav, vendar pa se moramo spomniti, da je država suverena samo, če spoštuje svoje ljudi in zanje skrbi," je Temer sporočil venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduri.

Koliko vojakov bodo napotili na mejo z Venezuelo, ni pojasnil. Povedal pa je, da bodo sprva ostali na območju dva tedna, do 12. septembra, in da lahko napotitev podaljšajo.

Novice V živalskem vrtu sredi "socialističnega raja" zaradi lakote umrlo okoli 50 živali (foto)

Po ocenah Združenih narodov je iz Venezuele odšlo 2,3 milijona ljudi, od tega 1,6 milijona po letu 2015, ko se je kriza zaostrila. Največ, več kot milijon, jih je v sosednji Kolumbiji, več kot pol milijona v Ekvadorju, okoli 400 tisoč v Peruju. Tudi v teh državah že prihaja do napetosti med lokalnim prebivalstvom in migranti ter občasnega nasilja, širijo se bolezni.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin