Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2022,
11.28

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

3

Natisni članek

ceste ceste nesreča nesreča vreme kaos promet promet Turčija sneg

Torek, 25. 1. 2022, 11.28

2 leti, 3 mesece

Kaos in prometni kolaps v Turčiji, ponekod zapadlo 85 centimetrov snega #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

3

Posnetki in fotografije obilnega sneženja, ki je v zadnjem tednu zajelo Turčijo, so obkrožili svet. Istanbul je povsem ohromljen, župan pa je razmere v mestu označil za katastrofalne. V nekaterih delih mesta so namerili kar 85 centimetrov snega, obstal je promet, letališče v Istanbulu so zaradi močnega sneženja do nadaljnjega zaprli za polete. 

Župan Istanbula Ekrem Imamoglu je sporočil, da je močno sneženje, ki so ga vremenoslovci napovedovali v preteklih dneh, v ponedeljek prizadelo predvsem zahodne dele najbolj naseljenega mesta v Turčiji. Zaprte so številne ceste, prav tako letališče, saj se je debelina snežne odeje približala enemu metru. 

Kolaps v prometu, izredne razmere  

Razmere v Istanbulu je župan Imamoglu označil za katastrofalne. "V nekaterih delih Arnavutkoyja, Basaksehirja in Sultangazija so namerili od 80 do 85 centimetrov snega. Na jugu ga je padlo med 50 in 60 centimetri," je pojasnil župan, ki neprestano spremlja aktivnosti Centra za koordinacijo ob katastrofah, ves čas pa je tudi v stiku z uradom guvernerja in Predsedstvom za katastrofe in obvladovanje izrednih razmer, kjer sprejemajo potrebne ukrepe za učinkovito obvladovanje izrednih razmer po vsej Turčiji.

"Zaprtih je veliko cest. Drugod je promet izredno otežen, ponekod je povsem obstal. Vsako minuto se intenzivno trudimo, da pomagamo našim državljanom, ki so v izredno težki situaciji," je še dejal župan Istanbula.

grcija
Novice Čarobni prizori z grških otokov #video

V avtobusni nesreči več mrtvih 

Kaos zaradi močnega sneženja v Turčiji traja že več dni. V nedeljo so v avtobusni nesreči, potem ko je voznik izgubil nadzor nad vozilom, umrli najmanj trije ljudje, 18 je bilo poškodovanih.  

Slabo vreme je prizadelo tudi jugovzhodno Turčijo, je poročala STA. V provincah Bingöl, Sirnak in Elazio so številne vasi odrezane od sveta. | Foto: Reuters Slabo vreme je prizadelo tudi jugovzhodno Turčijo, je poročala STA. V provincah Bingöl, Sirnak in Elazio so številne vasi odrezane od sveta. Foto: Reuters

Sneg težave povzroča tudi v Grčiji

Obilo težav imajo zaradi snega tudi v Grčiji, predvsem v srednjem in južnem delu. Težave so predvsem v prometu, saj le redki grški vozniki uporabljajo zimske pnevmatike. Samo na območju Aten je davi obtičalo približno 1.200 avtomobilov.

Ponekod so zaprli odseke na avtocestah, šole ostajajo zaprte, sneg je pobelil tudi nekaj grških otokov. 

Že drugo leto zapored je Grke po vročinskem valu poleti doletelo močno sneženje pozimi, je še poročala STA. Medtem ko sneg na severu države ni redek pojav, pa so bili snežne pošiljke tokrat deležni tudi na otokih, med drugim na Kreti in Mikonosu.

Jug Balkana krepko pod ničlo, v Črni gori minus 32 stopinj Celzija 

Tuje agencije poročajo, da se je večina držav na jugu Balkana danes znašla v primežu snežnih neviht in hudega mraza, ki povzročajo predvsem težave v prometu. Ponekod poročajo o rekordno nizkih temperaturah. Mraz, sneg in veter so ohromili Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro ter že omenjeni Grčijo in Turčijo.

Na Hrvaškem so današnjo najnižjo temperaturo izmerili ob 7. uri v Sinju. Ta je znašala minus 11 stopinj Celzija. V Severni Makedoniji je bilo najhladneje v krajih Mavrovi Anovi in Berovo, kjer so izmerili minus 20 stopinj.

V Srbiji je bilo ob 8. uri najhladneje v Sjenici, kjer je živo srebro padlo 24 stopinj pod ničlo. Ledeno jutro se je zasvetilo tudi v BiH, kjer je Sarajevo bilo obdano z ledom, zjutraj pa so ponekod v mestu izmerili minus 17 stopinj.

V Črni gori so danes v jutranjih urah izmerili rekordno nizko temperaturo − minus 33,2 stopinje Celzija. Do zdaj je bila najnižja zabeležena temperatura v Črni gori izmerjena leta 1985 in je znašala minus 32 stopinj Celzija.

Kendall Jenner
Trendi Kendall Jenner na sneg kar v bikiniju #foto
kranjska gora
Sportal To zimo vam na snegu pripadajo posebne ugodnosti
tovornjak
Novice Med vožnjo tovornjak zaradi orkanskega vetra zapeljal v prepad
Cerkno
Novice V Cerknem se je pokvarila šestsedežnica
dron Grčija zdravila
Novice Življenje mu je ob srčnem zastoju rešil dron
Snežni plug
Novice Med pluženjem snega poškodoval moškega
Ne spreglejte