Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2024,
17.43

Osveženo pred

25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Natisni članek

Kanada serijski morilec umor femicid

Nedelja, 8. 9. 2024, 17.43

25 minut

Kanadskemu serijskemu morilcu dosmrtna ječa za umore staroselk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,36
Jeremy Skibicki, serijski morilec | Po trditvah tožilstva je Jeremy Skibicki posebej izbiral pripadnice staroselske skupnosti, ki jih je srečal v zavetiščih za brezdomce med marcem in majem 2022. Pripeljal jih je v svoje stanovanje, jih spolno napadel in nato okrutno umoril. | Foto Facebook

Po trditvah tožilstva je Jeremy Skibicki posebej izbiral pripadnice staroselske skupnosti, ki jih je srečal v zavetiščih za brezdomce med marcem in majem 2022. Pripeljal jih je v svoje stanovanje, jih spolno napadel in nato okrutno umoril.

Foto: Facebook

Kanadčana, ki je pred dvema letoma posilil in umoril štiri ženske v Winnipegu, so pred dnevi obsodili na dosmrtno ječo zaradi naklepnega umora. Primer je v Kanadi odmeval tudi zato, ker so bile žrtve serijskega morilca pripadnice staroselske skupnosti.

37-letnega Jeremyja Skibickega so spoznali za krivega naklepnega umora štirih domorodnih žensk v Winnipegu v provinci Manitoba. Storilec je posilil in umoril ženske, trupla pa nato razkosal in odvrgel v zabojnike za smeti ali na odlagališče.

Obramba je poskušala dokazati neprištevnost obtoženega zaradi duševne motnje, a ni bila uspešna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik je Skibickega obtožil nehumanosti in barbarstva ter mu izrekel štiri dosmrtne zaporne kazni brez možnosti pogojnega izpusta po 25 letih. Ob tem je sodnik povedal, da kazen "ne odraža ustrezno resnosti teh kaznivih dejanj". Primer sicer mnogi vidijo kot simbol stiske domorodnih žensk v državi, saj se te soočajo z nesorazmernim nasiljem.

Daruvar
Novice Zaslišanje daruvarskega morilca: motiv za streljanje prepir z mamo zaradi plačevanja stroškov za dom?

Skibickega so aretirali in obtožili decembra 2022, potem ko so v smetnjaku v Winnipegu, mestu z največjo populacijo staroselcev v Kanadi, odkrili človeške ostanke.

Staroselke večkrat žrtve femicida

Po trditvah tožilstva je posebej izbiral pripadnice staroselske skupnosti, ki jih je srečal v zavetiščih za brezdomce med marcem in majem 2022. Pripeljal jih je v svoje stanovanje, jih spolno napadel in nato okrutno umoril.

Ob aretaciji Skibickega je takratni minister za staroselce Marc Miller dejal, da je primer del dediščine strašne zgodovine kanadskega ravnanja z domorodkami, ki odmeva še danes.

Približno 20 odstotkov vseh žensk, ubitih v femicidih v Kanadi, je pripadnic staroselske skupnosti, čeprav te predstavljajo samo pet odstotkov celotne ženske populacije, še navaja AFP.

Hrvaška policija
Novice V Zagrebu moški do smrti zabodel žensko
zapor
Novice Morilec Žalik zapravil možnost za pogojni izpust: zaradi nasilja nad ženo nazaj na Dob
Ne spreglejte