Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2015,
11.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija Venezuela Rusija Kuba

Sreda, 8. 7. 2015, 11.18

6 let, 7 mesecev

Kakšno je življenje v državah, ki se veselijo grškega "ne"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekaj držav sveta Grčiji v njenih težkih trenutkih dolžniške krize bratsko stoji ob strani. Bi živeli v teh državah?

Najbolj znani voditelji držav, ki grškemu predsedniku vlade Aleksisu Ciprasu izražajo podporo ob zavrnitvi evropskih varčevalnih zahtev, so Vladimir Putin, Cristina Fernández de Kirchner, Nicolás Maduro, Fidel Castro

Bi živeli v državah, ki jih vodijo?

Rusija Cipras se je že dan po referendumu po solidarnost in prijateljski nasvet obrnil na ruskega predsednika Vladimirja Putina. O finančni pomoči Kremlja naj ne bi govorila, je pa Putin izrazil podporo grškemu ljudstvu pri premagovanju prihajajočih težav.

Grkom je Rusija že dala zgled, kako se premaguje težave z Evropsko unijo: tudi za ceno sankcij EU in embarga na nekatera živila iz EU (ter ZDA, Kanade, Avstralije in Norveške) vztraja pri svoji politiki do Ukrajine. Rusija je po nekaterih izračunih pred embargom uvozila 62 odstotkov govejega mesa, 50 odstotkov rib, 48 odstotkov sira in mleka ter 45 odstotkov sadja. Kljub poskusom vlada te izgube ne zna nadomestiti, zato so cene nekaterih izdelkov močno narasle. Njihov BDP na prebivalca, merjen v kupni moči, se je od leta 2013, ko je znašal 13.227 evrov na prebivalca, v letu 2014 znižal na 11.628 evrov na prebivalca.

Argentina Argentinska predsednica Cristina Fernández de Kirchner se v nedeljo ni hotela spopasti s porazom na lokalnih volitvah v Buenos Airesu, ampak je na Twitterju raje sočustvovala s "pogumnimi Grki in njihovo vlado", češ da "mi, Argentinci, razumemo, za kaj gre. Upamo, da bodo Evropa in njeni voditelji razumeli sporočilo referenduma".

Po zlomu leta 2001 si Argentina nikoli ni zares opomogla, zdaj pa je spet na robu bankrota. Že od leta 2003 je država v rokah družine Kirchner. Nestorja je nasledila njegova žena Cristina, širša družina pa obvladuje vse pomembne funkcije in organizacije v državi.

V Argentini je onemogočen nakup tujih valut, inflacija v prvi polovici letošnjega leta je neuradno že 45-odstotna (uradnih podatkov ni), pod pragom revščine po nekaterih ocenah živi 35 odstotkov prebivalstva. Hiše, zlasti v prestolnici, so zaradi nevarnosti vlomov obdane z visokimi ogradami, na oknih so rešetke, ulični ropi pa niso nič kaj neobičajna stvar.

Venezuela Medtem ko je venezuelsko veleposlaništvo v Ljubljani v nedeljo na sprejemu ob obletnici venezuelske neodvisnosti zadovoljno prikimavalo grškemu "ne" in svoje goste izdatno pogostilo, si večina njihovih rojakov v domovini za večerjo ne more privoščiti niti piščanca. Posnetki v spodnjem videu tudi tistemu, ki ne razume špansko ali portugalsko, jasno pokažejo venezuelsko realnost izpred nekaj mesecev.

#sosvenezuela

Posted by Matias Castillo Areco on 1. marec 2015

Kljub izboljšanju razmer na področju izobraževanja, stanovanj, zdravstvenega sistema in pokojnin se dediščina Huga Chaveza in aktualno vladanje Nicolasa Madura kažeta v 62-odstotni inflaciji (podatek Svetovne banke), 161. mestu (od 174) na lestvici indeksa zaznave korupcije, praznih policah v trgovinah in kriminalu na ulicah.

Kuba Kubanski revolucionarni voditelj in dolgoletni predsednik Fidel Castro je čestital grškemu premierju Aleksisu Ciprasu za "briljantno politično zmago". Grki so se po njegovih besedah zoperstavili "zunanji agresiji" in odločno branijo svojo identiteto in kulturo.

Kako Kubancem uspeva branjenje svoje identitete in kulture, med drugim kažejo kazalniki izseljevanja iz države: Kubanci, zlasti izobraženi, že leta množično zapuščajo svojo domovino. Po ameriških statistikah je samo v ZDA dovoljenje za stalno prebivanje od leta 2000 do leta 2013 prejelo 405 tisoč Kubancev. Leta 2013 jih je tam prebivalo 1,1 milijona (na Kubi jih živi 11,2 milijona).

Ne spreglejte