Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
20.30

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

evropski poslanci evropske volitve evropske volitve Evropski parlament

Nedelja, 9. 6. 2024, 20.30

1 teden, 3 dni

Prve napovedi: 191 poslancev EPP, sledijo socialisti in liberalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Evropski parlament Strasbourg | Okoli 370 milijonov Evropejcev je izbiralo 720 poslancev novega Evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno.  | Foto K. M.

Okoli 370 milijonov Evropejcev je izbiralo 720 poslancev novega Evropskega parlamenta, kar je 15 več, kot jih je trenutno. 

Foto: K. M.

Počasi se riše obris sestave novega Evropskega parlamenta in glede na prve napovedi se zanesljiva zmaga obeta Evropski ljudski stranki (EPP) s 191 poslanci, drugi so socialisti s 135 in liberalci s 83 poslanci. Sledita skrajno desni skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 71 poslanci ter Identiteta in demokracija (ID) s 57 poslanci. Tri največje politične skupine bodo torej ohranile večino v Evropskem parlamentu, največ so pridobile desne stranke, medtem ko so evropski zeleni in Levica precej izgubili. Največjo izgubo, in sicer 22 evroposlancev manj, naj bi imeli liberalci. 

EPP je glede na zadnjo napoved sestave Evropskega parlamenta, pri kateri so upoštevali delne izide iz 24 držav članic in ocene iz drugih treh, osvojila 191 sedežev od 720, medtem ko jih ima trenutno v 705-članskem parlamentu 176.

Levosredinska S&D naj bi glede na prvo projekcijo sestave novega Evropskega parlamenta izgubila štiri mandate. Trenutno jih ima 139, po novem pa naj bi jih imela 135.

Sledi liberalna politična družina Renew, ki je utrpela največjo izgubo med vsemi sedmimi političnimi skupinami – imela naj bi 19 evroposlancev manj. V tem sklicu ima 102, v novem pa naj bi jih imela 83. 

Evropski parlament | Foto: Evropski parlament Foto: Evropski parlament Tri največje skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu. 

Von der Leynova je medtem že razglasila zmago EPP na evropskih volitvah. "Zmagali smo na evropskih volitvah, smo najmočnejša stranka," je v Bruslju dejala von der Leynova. Ob tem je obljubila, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Kot je povedala, se bo EPP o sodelovanju po volitvah najprej posvetovala s S&D in Renew. Vodilni kandidat S&D Nicolas Schmit je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se nakazuje ponovno sodelovanje demokratičnih sil, pri čemer pa je poudaril, da socialni demokrati niso pripravljeni sodelovati s tistimi, ki želijo oslabiti Evropo. 

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova razglasila zmago Evropske ljudske stranke

Pričakovan zasuk v desno 

Liberalcem naj bi po novem sledila skrajno desna politična skupina Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) z 71 poslanskimi mandati in Identiteta in demokracija s 57 glasovi. 

Evropski zeleni, ki imajo 71 evroposlancev, naj bi medtem padli s četrtega na šesto mesto. Glede na prvo projekcijo naj bi osvojili 53 sedežev v 720-članskem parlamentu. Levica naj bi medtem izgubila dva, trenutno jih ima 37, v novem parlamentu pa naj bi jih imela 35.

Stranke, ki v trenutnem parlamentu niso del nobene skupine ali ki doslej niso imele evropskih poslancev, naj bi skupaj osvojile 102 poslanska sedeža. Trenutno je v parlamentu 62 nepovezanih poslancev.

Stranke, ki v trenutnem parlamentu niso del nobene skupine ali ki doslej niso imele evropskih poslancev, naj bi skupaj osvojile 95 poslanskih sedežev. Trenutno je v parlamentu 62 nepovezanih poslancev.

AfD
Novice V Nemčiji skrajno desna AfD na drugem mestu, v Italiji slavili Bratje Italije

Projekcija temelji na rezultatih vzporednih volitev oziroma nacionalnih ocenah iz 11 držav članic, med drugim Nemčije, Francije in Španije, ter rezultatih predvolilnih anket oziroma zadnjih nacionalnih volitev v 16 članicah, tudi Sloveniji.

Okvirno sestavo novega sklica Evropskega parlamenta na podlagi prvih neuradnih izidov iz 24 držav članic in ocen iz preostalih treh je medtem pričakovati po 23. uri. Takrat se bodo namreč v Italiji zaprla še zadnja volišča na tokratnih evropskih volitvah, ki so se začele v četrtek.

V spodnji grafiki lahko rezultate evropskih volitev spremljate v živo. 

Evropske volitve 2024. Referendum.
Novice Zaprla so se volišča za evropske volitve in posvetovalne referendume #video
Ne spreglejte