Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
28. 10. 2014,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Albanija bogastvo

Torek, 28. 10. 2014, 11.51

8 let

Kako so Albanci po bogastvu prehiteli Bosance

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Albanija je bila pred desetletji najrevnejša evropska država. Zdaj pa se je dežela orlov odlepila od dna in je "šele" peta najrevnejša država na stari celini.

V Slovenijo na dvodnevni obisk prihaja albanski predsednik Bujar Nishani. Glede na to, da je trgovinska menjava med dvomilijonsko alpsko državo in 2,9-milijonsko balkansko državo precej skromna, bo na obisku verjetno tekla tudi beseda o poglobitvi in razširitvi gospodarskega sodelovanja.

Velik slovenski trgovinski presežek Po podatkih spletnega portala Izvozno okno je bila trgovinska menjava med Slovenijo in Albanijo največja leta 2009, ko je dosegla je 42,4 milijona evrov, nato pa je upadala. Lani je menjava dosegla 36,1 milijona evrov, v prvih sedmih mesecih letos pa 19,6 milijona evrov.

Slovenija v Albanijo precej več izvaža, kot iz nje uvaža. Leta 2009 je bil na primer izvoz 41,9 milijona evrov, uvoz pa le 499 tisoč evrov. Letos je naša država od januarja do julija v deželo orlov izvozila za 19,2 milijona evrov blaga, uvozila pa za 475 tisoč.

Albanija – zaostala in revna Slovenija v Albanijo največ izvaža farmacevtske izdelke, živila ter stroje in mehanske izdelke, največ pa uvaža aparate in naprave ter aluminij in aluminijeve izdelke.

Albanija je bila pred padcem železne zavese najrevnejša država na naši celini. V času vladavine komunističnega diktatorja Enverja Hoxhe (ta je vladal od konca druge svetovne vojne do smrti leta 1985) je veljala za najbolj zaprto in zaostalo komunistično državo v Evropi. Od 60. let prejšnjega stoletja je bila zaveznica maostične Kitajske.

Država bunkerjev in ateistov Znana je bila po številnih bunkerjih, te je dal zgraditi diktator Hoxha, ki se je bal zunanjega posega. Albanija, ki je bila pred kosovsko neodvisnostjo edina evropska država z večinskim muslimanskim prebivalstvom, se je v času komunizma razglasila tudi za uradno edino popolnoma ateistično državo na svetu.

Zasluga za to, da Albanija ni več najrevnejša država na stari celini, ima predvsem razpad Sovjetske zveze in Jugoslavije, saj so najrevnejše republike teh dveh zveznih držav postale tudi najrevnejše evropske države.

Albanci prehitijo Bosance Edina država, ki jo je Albanija v zadnjih letih prehitela, je Bosna in Hercegovina (BiH). Po podatkih Eurostata je imela Albanija leta 2008 23 odstotkov povprečja bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca (upoštevana je primerjava kupne moči) v EU, BiH pa 27 odstotkov povprečja. Lani pa je imela Albanija 30 odstotkov povprečja, BiH pa 29 odstotkov.

Albanija, kjer je po albanskih statističnih podatkih 17,2 odstotka prebivalcev brezposelnih, sicer še kar precej časa ne bo članica EU. Junija letos je postala uradna kandidatka za pridružitev EU, a na zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj še čaka.

Albanci dohitevajo Makedonce in Srbe Po podatkih Svetovne banke je glede na BDP na prebivalca (upoštevana je primerjava kupne moči) Albanija peta najbolj revna država v Evropi. Za njo so dve nekdanji sovjetski republiki ter nekdanja jugoslovanska republika BiH in nekdanja jugoslovanska avtonomna republika (in pozneje del Srbije) Kosovo.

Lani je imela Albanija 8.286 evrov BDP na prebivalca, BiH 7.609 evrov, Ukrajina 6.943 evrov, Kosovo 6.905 evrov in najrevnejša Moldavija 3.689 evrov BDP na prebivalca. Albanci dohitevajo Makedonce, ki imajo 9.323 evrov BDP na prebivalca, in Srbe, ki imajo 9.775 evrov BDP na prebivalca.

Za primerjavo: Slovenija je imela lani po izračunih Svetovne banke 22.355 evrov BDP na prebivalca.

Ne spreglejte