Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 12. 2012,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

azil Venezuela Kuba Ekvador

Sobota, 8. 12. 2012, 14.32

8 let

Kako reči Bašar Al Asad v španščini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sirski predsednik naj bi po poročanju nekaterih svetovnih medijev iskal pribežališče v Latinski Ameriki, ki je priljubljena med osramočenimi tujimi vladarji. Ali bo Bašar Al Asad naslednji?

Sirski predsednik Bašar Al Asad je pretekli teden v Latinsko Ameriko poslal namestnika zunanjega ministra Faisala Al Mikdada, ki je obiskal Kubo, Ekvador in Venezuelo, piše ameriška spletna stran Global Post. Mikdad je od voditeljev teh treh latinskoameriških držav želel izvedeti, ali bi bil kateri izmed njih Al Asadu pripravljen ponuditi politični azil.

Chavez pogosto kljubuje ZDA V vseh treh državah je na oblasti levičarska vlada, v določenih pogledih pa vse tri nasprotujejo ameriški politiki. A najverjetnejša Al Asadova destinacija naj bi bila prav Venezuela, saj je njihov predsednik Hugo Chavez pred kratkim Al Asada opisal kot legitimnega vodjo, pa čeprav je Al Asada imenoval njegov oče Hafez Al Asad, še piše Global Post.

Chavez, ki je bil oktobra ponovno izvoljen za predsednika, je v zadnjih tednih predsedniške kampanje priznal, da je prebolel raka, nato pa se pred kratkim odpravil na Kubo na dodatno zdravljenje. Če bi Chavez umrl, bi morali nove volitve razpisati v roku 30 dni, kar bi lahko bila težava za Al Asada. Chavezov nasprotnik Henrique Capriles je namreč v svoji kampanji zagovarjal, da bi se morala Kuba povezati z demokratičnimi državami, ne pa z državami, kot sta Iran in Sirija.

Ena tistih, ki bi lahko Al Asadu ponudila zatočišče, je tudi Kuba Al Asad pa bi se lahko zatekel tudi na Kubo, ki sicer že več kot pol stoletja bije vojno z Washingtonom. V tem pogledu pa bi lahko malo izgubila, če bi mu podelila politični azil, hkrati pa bi Al Asasu pomagala, da bi ubežal takšni usodi, ki jo je doživel libijski diktator Muamer Gadafi.

Kubanski predsednik Raul Castro, ki sicer šteje 81 let, je rahlo drugačen od svojega brata Fidela, ki je močan nasprotnik ameriške politike. Global Post celo meni, da bi lahko ljudstvo zavrnilo Al Asada, če bi se Kuba končno rešila Fidela Castra, ki bi Al Asadu politični azil zagotovo ponudil samo zato, da bi razjezil ZDA.

Ekvador se je zavzel za Assangea, bi se tudi za Al Asada? Medtem pa Ekvador ostaja v sporu z ZDA, Veliko Britanijo in Švedsko zaradi Juliana Assangea, ki je po pol leta še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorski predsednik Rafael Correa se je v preteklosti močno zavzel za Assangea, ki ga na Švedskem obtožnica bremeni posilstva, in tako kljuboval tudi ZDA, ki Assangea želijo zaradi afere WikiLeaks. Kljub temu pa je velika razlika med Assangeom in Al Asadom, slednji je namreč odgovoren za smrt številnih ljudi.

Za zdaj pa še ni jasno, ali bi omenjene države Al Asadu dejansko ponudile zatočišče. Če bi se katera izmed njih le odločila za takšen kontroverzen podvig, pa bi mu najverjetneje ponudila samo začasno zatočišče pred morebitnim sojenjem za zločine proti človečnosti.

Mehika ponudila azil tudi čilskemu predsedniku Allendeju Sicer pa je Latinska Amerika znana po tem, da nudi zatočišče političnim vodjem, ki jim grozi kazenski pregon v njihovih domovinah. Tako je Mehika v preteklosti odobrila prošnjo za azil ruskemu revolucionarju Leonu Trockemu, ki je poskušal zbežati pred Stalinom, španskemu filmskemu režiserju Luisu Bunuelu, ki je želel uiti režimu generala Franca, in celo čilskemu predsedniku Salvadorju Allendeju. Ob tem pa ne smemo pozabiti še na veliko primerov nacističnih oficirjev, ki so po drugi svetovni vojni pribežali v Argentino.

Ne spreglejte