Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
23. 12. 2014,
13.31

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin kriza rubelj

Torek, 23. 12. 2014, 13.31

1 leto, 10 mesecev

Kako Putin na podivjanem medvedu drvi proti breznu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pustite medveda pri miru in ga ne dajajte v okove, Putin v prispodobah svari Zahod. Toda v resnici je Putin ruskega medveda, tj. Rusijo, s svojo politiko sam prignal na rob brezna.

Nad Rusijo se zgrinjajo črni oblaki. Zlom rublja, zahodne finančne sankcije, padanje cen nafte, ki razkriva rusko gospodarsko odvisnost od izvoza energentov (ti predstavljajo več kot polovico ruskih proračunskih prihodkov) …

Ruski smrtonosni koktajl Ruska centralna banka za prihodnje leto napoveduje krčenje gospodarstva za od 4,5 do pet odstotkov. Največji državi na svetu grozi smrtonosna kombinacija globoke recesije in podivjane inflacije, piše britanski časnik The Economist.

Optimisti so dolgo na državna energetska podjetja, kot sta Gazprom in Rosneft, gledali kot na kokoši, ki nesejo zlata (dolarska) jajca. Toda to so tudi podjetja, ki so zelo zadolžena.

Prezadolženost ruskih podjetij Ruska podjetja imajo pri tujih bankah in podjetjih za 614 milijard dolarjev dolgov (503 milijard evrov). To so večinoma podjetja, v katerih ima lastniške deleže država in ki so poleg tega z državo posredno povezana prek državnih bank.

Zato lahko odplačevanje dolga na koncu pade na breme države, ki pa ima 370 milijard dolarjev (303 milijard evrov) deviznih rezerv. Za nameček ima država za okoli 11 milijard obveznic v rubljih in za 60 milijard dolarskih obveznic (49 milijard evrov).

Rusija ima dve možnosti Rusija ima tako v bližnji prihodnosti dve možnosti. Da poskuša odložiti odplačevanje dolga ali da prepove menjavo rublja v trdne valute in prenos te trdne valute v tujino, še piše britanski tednik.

Po zlomu rublja prejšnji teden, ko je bilo treba za dolar odšteti od 70 do 80 rubljev, se je zdaj vrednost rublja izboljšala – za en dolar je treba odšteti 54 dolarjev, za en evro pa 67 rubljev.

Rusi "ropajo" trgovine in se pripravljajo na hude čase Rusi pa se pripravljajo na težke čase in mrzlično nakupujejo: zaloge mesnih konzerv, sladkorja, soli in seveda vodke. Pred vse bolj praznimi trgovinami se vijejo dolge vrste.

Rusi na veliko kupujejo tudi avtomobile, pohištvo in električne naprave, da bi čim prej pretvorili rublje v nekaj, kar ne bo hitro izgubilo vrednosti, piše nemški časnik Die Welt.

Ikea zaradi prevelikega navala zaprla vrata Naval je bil tako velik, da je Ikea za nekaj časa zaprla svoja vrata. Tudi Apple je v Rusiji v zadnjih dneh ukinil možnost prodaje po spletu. Kdor lahko, kupuje devize in skuša svoje premoženje prenesti v tujino. A tudi tukaj ne gre zlahka. Švicarska centralna banka je tako napovedala kazenske obresti, s katerimi skuša preprečiti prevelik naval na švicarske franke, kar bi podražilo to valuto.

Večina podpira Putina, nezadovoljni odhajajo Številni Rusi se še dobro spomnijo leta 1992, ko so zaradi 2500-odstotne inflacije njihovi prihranki čez noč izpuhteli. Toda kljub drsenju v gospodarsko brezno, še vedno več kot 80 odstotkov Rusov podpira predsednika Vladimirja Putina.

Ne pa vsi, kot piše prej omenjeni nemški časnik, vse več Rusov namreč odhaja v tujino ali premišljuje o odhodu. Med njimi je tudi 36-letna Anastazija, ki je pred dvema letoma demonstrirala proti Putinu, a zdaj tega ne upa več.

Anastazija bi rada v Slovenijo Ker ne vidi možnosti, da bi se v Rusiji kaj hitro spremenilo na boljše, premišljuje, da bi odšla v tujino, in sicer v Slovenijo. Številni njeni prijatelji in znanci so Rusijo že zapustili.

Ne spreglejte