Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
8. 12. 2015,
7.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dokument država

Torek, 8. 12. 2015, 7.45

6 let, 7 mesecev

Kako namerava IS zgraditi svojo državo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dokument, ki ga je pridobil britanski časnik The Guardian, razkriva nove orise Islamske države in predvideva izgradnjo civilne družbe, regionalne vlade in nadzor nad gospodarstvom po sovjetskem vzoru.

Načrt predvideva povsem delujočo pravo državo z vladnimi ministrstvi, vključno z zunanjim in finančnim ter z oddelkom za informiranje, in gospodarskim sistemom, ki bi bil centralno voden. Hkrati načrtujejo ločene kampe za urjenje novih in veteranskih borcev. Te nameravajo uriti v najnovejših taktikah in rokovanju z najsodobnejšim orožjem. Vojskovanja nameravajo uriti tudi otroke.

Dokument z naslovom Načela administracije Islamske države na 24 straneh se dotika tudi kulture, češ da mora biti IS sposobna sprejeti ljudi iz različnih okolij, tako domačih kot tujih, v skupno kohezivno islamsko družbo. Skupaj z drugimi dokumenti, ki jih je pridobil The Guardian, orisuje IS kot skupino, ki je zaprisežena temeljnemu načelu brutalnega nasilja, a se hkrati ukvarja z vprašanji, kot so zdravstvo, izobraževanje, trgovina, komunikacije in delovna mesta oziroma z vprašanjem, kako zgraditi pravo državo, piše britanski časnik. Vodja IS Abu Bakr Al Bagdadi je 28. junija 2014 v Iraku razglasil kalifat, dokument z načeli administracije pa je nastal v mesecih, ki so sledili.

Dokument Islamske države. Vir: The Guardian

Islamic State blueprint

Dokument, napisan lani, je The Guardian dobil od neimenovanega poslovneža, ki sodeluje z IS, in je v zadnjem času razkril več dokumentov.

"Če zahod IS vidi kot skoraj stereotipno skupino psihopatskih morilcev, potem tvegamo, da jih dramatično podcenjujemo," je za The Guardian povedal upokojeni general Stanley McChrystal, ki je vodil ameriške sile v Iraku med letoma 2006 in 2008. Dodal je, da IS bolj spominja na uporniška gibanja iz preteklosti. "Ne razlikujejo se veliko od delovanja Mao, uporabljajo taktike Viet Minha v Indokitajski ali drugih gibanj, za katere so bile odmevne akcije le vrh ledene gore," je dodal.

General Graeme Lamb, nekdanji vodja britanskih posebnih sil, pa je časniku povedal, da je iz dokumentov razvidno, da imajo IS možnost razbiti le sunitske sile. "Voditi bi jih morali sunitski Arabci in njihova številna plemena po regiji, zahod in druge verske frakcije na Bližnjem vzhodu pa bi jim pomagali," je dejal.

Ne spreglejte