Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2020,
9.50

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

8

Natisni članek

Koronavirus Kuba

Torek, 9. 6. 2020, 9.50

3 leta, 10 mesecev

Kako je Kubi uspelo obvladati koronavirus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

8

Kuba | Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije 30 odstotkov od 630 milijonov prebivalcev v državah Latinske Amerike zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nima dostopa do ustreznega zdravljenja. Za Kubance pa je zdravstvo brezplačno in dobro urejeno.  | Foto Reuters

Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije 30 odstotkov od 630 milijonov prebivalcev v državah Latinske Amerike zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nima dostopa do ustreznega zdravljenja. Za Kubance pa je zdravstvo brezplačno in dobro urejeno.

Foto: Reuters

Medtem ko so nekatere države Latinske Amerike  v žarišču novega koronavirusa, pa se je Kuba na širjenje odzvala precej bolje. Imajo relativno malo število okuženih in mrtvih. Zdravnike in zaposlene v zdravstvu je država celo poslala po svetu, da pomagajo drugim v boju z nevidnim sovražnikom. 

V večini evropskih držav in večjem delu ZDA se epidemija novega koronavirusa umirja. Zadnjih nekaj tednov je postalo novo žarišče v državah Latinske Amerike, od koder vsak dan prihajajo podatki o več tisoč mrtvih. Najhuje prizadeta država v regiji je Brazilija, kjer je umrlo že več kot 37 tisoč ljudi. Število okuženih in mrtvih pa strmo narašča tudi v drugih državah na tem območju, med drugim v Mehiki, Peruju, Ekvadorju in Čilu.

Vietnam, epidemija
Novice Imajo 96 milijonov prebivalcev, a nihče ni umrl zaradi bolezni covid-19. Le kako jim je to uspelo?

Država, ki se uspešno bori z virusom

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je območje Latinske Amerike razglasila za novo žarišče pandemije koronavirusne bolezni covid-19. Le ena država pa je to bolezen uspešno obvladala- Kuba. Kubanci imajo precej manj možnosti, da se okužijo kot državljani Dominikanske republike, Mehičani ali Brazilci. Komunistična Kuba je svoje meje zaprla pozneje kot države v regiji, piše Guardian, vendar so od takrat naprej naredili na tem otoku vse, kar se da, da bi preprečili širjenje virusa. 

Skupina kubanskih zdravnikov pred odhodom na pomoč drugim državam po svetu. | Foto: Reuters Skupina kubanskih zdravnikov pred odhodom na pomoč drugim državam po svetu. Foto: Reuters

Pablo Escobar
Novice Nora trditev iz klana zloglasnega kralja mamil Pabla Escobarja
Na Kubi, ki ima dobrih 11 milijonov prebivalcev, so okužbo z novim koronavirusom do danes zabeležili pri 2.200 ljudeh, umrlo pa je 83 obolelih. Tiste, pri katerih potrdijo okužbo, hospitalizirajo v bolnišnicah, ostale ljudi, ki so bili z obolelimi v stiku, pa pošljejo v karanteno v za to namenjene centre. 

Le dobrih dva tisoč primerov in manj kot sto mrtvih

Država je, da bi uspešno zajezila širjenje okužbe, aktivirala več deset tisoč družinskih zdravnikov, medicinskih sester in študentov, ki vsakodnevno preverjajo in iščejo okužbe po domovih, piše britanski Guardian. 

Kubance v primeru, da ne upoštevajo nošenja mask in strogih pravil, čaka denarna kazen in celo zapor. | Foto: Reuters Kubance v primeru, da ne upoštevajo nošenja mask in strogih pravil, čaka denarna kazen in celo zapor. Foto: Reuters

William Leogrande, profesor na Ameriški univerzi v Washingtonu, je dejal, da na tej strani poloble ni države, ki bi se približala po tako uspešnih rezultatih Kubi. "Njihov zdravstveni sistem je organiziran tako, da so ves čas v stiku s prebivalstvom, ko zdravstvene težave izbruhnejo, jih prepoznajo in takoj ukrepajo," je pojasnil za Guardian. Ravno prepoznavanje okuženih pa je bistvenega problema pri preprečevanju širjenja okužbe.

Plešavost. pleša. Izpadanje las.
Novice Imajo plešasti moški več možnosti za zaplete pri okužbi?

Kubanci imajo vsi dostop do zdravljenja

Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije 30 odstotkov od 630 milijonov prebivalcev v državah Latinske Amerike zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nima dostopa do ustreznega zdravljenja. Za Kubance pa je zdravstvo brezplačno in dobro urejeno. Kuba je na lestvici najboljših zdravstvenih sistemov vedno uvrščena relativno visoko, podobno kot Slovenija. 

Zdravniki, ki so italijanskim kolegom pomagali pri boju s koronavirusom.  | Foto: Reuters Zdravniki, ki so italijanskim kolegom pomagali pri boju s koronavirusom. Foto: Reuters

Kuba ima največ zdravnikov na prebivalca na svetu, svoje zdravstvene delavce pa že desetletja pošiljajo tudi po svetu, zlasti v države, kjer primanjkuje zdravstvenega osebja ali ob izbruhu kakšne krize. V državah po svetu naj bi bilo okoli 28 tisoč zdravstvenih delavcev s Kube, ki pomagajo lokalnim zdravnikom. 

Na pomoč v Italijo, ko so jo evropske države zapustile

Ker imajo evropske države svoje zdravstvo dobro razvito, se sicer precej redko zgodi, da bi kubanski zdravniki priskočili na pomoč kakšni državi na stari celini. A med pandemijo novega koronavirusa je skupina zdravnikov iz Havane poletela tudi na pomoč v Italijo. Druge evropske države tej državi takrat pomoči niso nudile, čeprav so Italijani za to zaprosili.

Na Kubi so nevarnost prepoznali dovolj hitro

Medtem ko so nekateri drugi voditelji v severni in južni Ameriki podcenjevali izbruh koronavirusa, pa je Kuba sprejela stroge ukrepe, da bi preprečila širjenje, še piše Guardian. Tako je uporaba zaščitnih mask v javnosti obvezna, kršitelje pa čaka denarna kazen ali zapor. Oblasti so kot že omenjeno, mobilizirale tudi več tisoč študentov medicine, ki morajo pomagati in sodelovati v boju z virusom, če želijo zaključiti študij. 

Ne spreglejte