Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
26. 11. 2016,
3.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Hillary Clinton Al Gore John Kerry Mitt Romney John McCain George Bush starejši Bob Dole

Sobota, 26. 11. 2016, 3.34

6 let, 6 mesecev

Kako grenka je usoda ameriških poražencev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriške predsedniške volitve so volitve po načelu zmagovalec vzame vse. Zmagovalec postane najmočnejša politična oseba na svetu in sestavi novo ameriško vlado. Predsednik države in predsednik vlade obenem.

Kakšna pa je usoda poražencev volitev? Poglejmo zgodbe nekaterih od njih.

Hillary Clinton

Kaj bo Hillary počela v prihodnje? | Foto: Reuters Kaj bo Hillary počela v prihodnje? Foto: Reuters

Kakšna bo prihodnost nesojene prve ameriške predsednice Hillary Clinton, še ni znano. A glede na to, da bo kmalu vstopila v sedmo desetletje življenja, je politične kariere nekdanje prve dame, senatorke in državne sekretarke najverjetneje konec.

Mitt Romney 

Mitt Romney bi lahko postal prvi mormon na čelu ZDA, a mu ni uspelo. | Foto: Reuters Mitt Romney bi lahko postal prvi mormon na čelu ZDA, a mu ni uspelo. Foto: Reuters

Poraženec predzadnjih volitev leta 2012 je bil republikanec Mitt Romney, poslovnež in politik, ki je bil med letoma 2003 in 2007 guverner ameriške zvezne države Massachusetts. 

Organizator zimskih olimpijskih iger

Pri naskoku na ta položaj mu je pomagal ugled, ki ga je pridobil kot uspešen predsednik organizacijskega komiteja za pripravo zimskih olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju v zvezni državi Utah, državi s številčno mormonsko versko skupnostjo, ki ji pripada tudi sam.

Po prepričljivem porazu proti Baracku Obami se je 69-letni poslovnež, ki se ukvarja predvsem z naložbami, umaknil iz političnih vod, a je postal znova zelo opazen v času republikanskih primarnih volitev, ko je bil eden od najglasnejših nasprotnikov Donalda Trumpa.

Bo Trumpov zunanji minister?

Zdaj je postal, malce presenetljivo, eden od kandidatov za Trumpovega državnega sekretarja (to je zunanjega ministra). 

John McCain

"Večni" arizonski senator John McCain je član stare republikanske garde, ki ni navdušena nad Trumpom. | Foto: Reuters "Večni" arizonski senator John McCain je član stare republikanske garde, ki ni navdušena nad Trumpom. Foto: Reuters

Poraženec volitev leta 2008 je bil republikanec John McCain. Tako kot Romney je izgubil bitko z demokratom Obamo. Po porazu je zdaj 80-letni McCain, ki je prvi naskok na Belo hišo načrtoval že leta 2000, a je izgubil že strankarsko bitko s poznejšim predsednikom Georgeem Bushom mlajšim, nadaljeval svojo kariero arizonskega senatorja.

Pilot v ujetništvu

Senator te zvezne države ob meji z Mehiko je že od leta 1987, prej je svojo zvezno državo od leta 1982 predstavljal v predstavniškem domu ameriškega kongresa. 

Pred politično kariero je McCain služboval v ameriški mornarici tako kot številni njegovi predniki. Je veteran vietnamske vojne. Leta 1967 so ga med bombardiranjem Hanoja sestrelili in ujeli. Med izstrelitvijo iz kabine si je zlomil obe roki in noge ter skoraj utonil v jezeru.

Proti Trumpu

Ob prijetju so ga Vietnamci za povrh še tolkli po rami s puškinim kopitom in mu jo prebadali z bajoneti. Ran mu v ujetništvu niso oskrbeli, zdraviti so ga začeli šele takrat, ko so ugotovili, da je njegov oče admiral.

V severnovietnamskem ujetništvu je preživel kar šest mučnih let. Posledice ran so pustile na njem fizične posledice, to je tudi razlog, da je goreč nasprotnik mučenja vojnih ujetnikov, tudi tistih, ki padejo v ameriško ujetništvo. Tako kot Romney je McCain nasprotoval Trumpu.

John Kerry

John Kerry je edini demokratski predsedniški kandidat po letu 1988, ki je prejel manj glasov na zvezni ravni (popular vote) kot republikanski tekmec. Celo Alu Goru (leta 2000) in Hillary Clinton (letos), ki jima je spodletelo pri elektorskih glasovih, je uspelo dobiti več glasov na zvezni ravni kot njunim republikanskim tekmecem. | Foto: Reuters John Kerry je edini demokratski predsedniški kandidat po letu 1988, ki je prejel manj glasov na zvezni ravni (popular vote) kot republikanski tekmec. Celo Alu Goru (leta 2000) in Hillary Clinton (letos), ki jima je spodletelo pri elektorskih glasovih, je uspelo dobiti več glasov na zvezni ravni kot njunim republikanskim tekmecem. Foto: Reuters

Če bo Romney postal novi državni sekretar v Trumpovi administraciji, mu bo uspelo to, kar je nazadnje uspelo še enemu poražencu predsedniških volitev – demokratu Johnu Kerryju, ki je od leta 2013 državni sekretar v drugi Obamovi administraciji.

Preberite še:

Nenavadne skrivnosti prebivalcev Bele hiše

Obamov zunanji minister

Podobno kot McCaine je tudi 72-letni Kerry, ki je leta 2004 izgubil volitve v boju z Bushem mlajšim, dolgoletni senator. Od leta 1985 v kongresu zastopa zvezno državo Massachusetts in to nalogo je nadaljeval tudi po porazu proti Bushu mlajšemu, dokler ga ni Obama povabil za državnega sekretarja.

Al Gore

Al Gore se je leta 1999 celo pobahal, da je ustvaril internet, in postal tarča šal. | Foto: Reuters Al Gore se je leta 1999 celo pobahal, da je ustvaril internet, in postal tarča šal. Foto: Reuters

Leta 2000 je Bush mlajši v napeti floridski končnici, ki se je končala na ameriškem zveznem vrhovnem sodišču, premagal demokrata Ala Gora. Podobno kot Hillary je tudi Gore, ki je bil od leta 1993 podpredsednik ZDA v obdobju Billa Clintona, dobil več glasov na zvezni ravni, a manj elektorskih glasov.

Mučijo ga spremembe podnebja

Pred podpredsedniško kariero je bil Gore, ki je doma iz Tennesseeja, od leta 1977 član kongresa, najprej v predstavniškem domu, od leta 1985 pa v senatu. Po trpkem porazu leta 2000 68-letni Gore ni nadaljeval politične kariere, ampak je postal okoljevarstveni aktivist, ki ga skrbijo predvsem spremembe podnebja, in poslovnež.

Je ustanovitelj in predsednik neprofitne organizacije za zaščito podnebja, vodi investicijsko družbo, je član uprave v Applu, svetovalec pri Googlu … Leta 2007 je skupaj z medvladnim panelom za podnebne spremembe (IPCC) prejel Nobelovo nagrado za mir. 

Bob Dole

Bob Dole, ki velja za šaljivca, je po koncu politične kariere celo zaigral samega sebe v ameriški komični nanizanki Nenadoma Susan, | Foto: Reuters Bob Dole, ki velja za šaljivca, je po koncu politične kariere celo zaigral samega sebe v ameriški komični nanizanki Nenadoma Susan, Foto: Reuters

Poraženec volitev leta 1996 je bil republikanec Bob Dole, ko ga je premagal Clinton. Dole takrat ni prvič izkusil poraza v predsedniški tekmi, leta 1976 je, ko je bil podpredsedniški kandidat republikanca Geralda Forda, izgubil bitko v boju z demokratom Jimmyjem Carterjem.

Šaljivi oglaševalec viagre

Tako kot številni predsedniški kandidati je bil zdaj že 93-letni Dole dolgoletni kongresnik. Svojo zvezno državo Kansas je od leta 1961 do 1969 predstavljal v predstavniškem domu, od leta 1969 do 1996 pa v senatu. 

Po porazu proti Clintonu leta 1996 je končal svojo politično kariero in se lotil različnih stvari: postal je svetovalec v pravnem podjetju, na televiziji je nastopal v oglasih za izdelke znamk, kot so Viagra, Visa, Pepsi, napisal je knjigo o šalah, ki so si jih izmislili ameriški predsedniki …

Edini za Trumpa

V času zadnje kampanje je najprej podpiral Jeba Busha, a je nato postal Trumpov privrženec. Bil je tudi edini nekdanji republikanski predsedniški kandidat, ki se je udeležil republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu. Drugi – oba Busha, McCaine in Romney – niso prišli.

George Bush starejši

George Bush starejši je leta 1991 premagal iraškega diktatorja Sadama Huseina v prvi zalivski vojni in osvobodil Kuvajt, a mu to ni pomagalo na volitvah leta 1992. | Foto: Reuters George Bush starejši je leta 1991 premagal iraškega diktatorja Sadama Huseina v prvi zalivski vojni in osvobodil Kuvajt, a mu to ni pomagalo na volitvah leta 1992. Foto: Reuters

Naš zadnji poraženec je republikanec George Bush starejši. Ni sicer popolni poraženec, saj je bil od leta 1981 do 1989 podpredsednik ZDA, ko je v Beli hiši vladal Ronald Reagan, januarja 1989 pa je tudi sam prisegel kot predsednik ZDA, potem ko je jeseni 1988 premagal demokrata Michaela Dukakisa.

Vojaški pilot

A glede na to, da je skoraj manjša sramota, če obstoječemu predsedniku ZDA ne uspe dobiti tudi drugega mandata (to je na primer uspelo celo njegovemu sinu Bushu mlajšemu), je kanček poraženca tudi v Bushu starejšem.

Tako kot McCaine je bil v mladosti tudi Bush starejši pilot, ne v vietnamski vojni, temveč med drugo svetovno vojno. Tudi Busha so tako kot McCaina sestrelili, a se je k sreči izognil japonskemu ujetništvu. 

Najstarejši še živeči predsednik ZDA

Politično kariero je začel kot kongresnik iz Teksasa leta 1967, a je že leta 1971 postal diplomat, kratek čas je bil tudi direktor Cie. Po porazu proti karizmatičnemu Clintonu se je zdaj 92-letni Bush politično upokojil in se z ženo Barbaro vrnil v Teksas.

Bush starejši, ki je po rodu sicer iz Massachusettsa, je najstarejši še živeči predsednik ZDA. Leta 2000 je njegov sin Bush mlajši postal predsednik ZDA. To je drugi primer, da je predsednikov sin postal predsednik – prvi se je zgodil v prvi polovici 19. stoletja, ko sta bila predsednika John Adams in John Quincy Adams.

Konec dinastije Bush v Beli hiši

Številni so napovedovali, da bo naskok na Belo hišo uspel tudi še enemu od sinov – nekdanjemu guvernerju Floride Jebu Bushu. A še s tretjim predstavnikom dinastije Bush v Beli hiši ni bilo na koncu nič, saj je Jeb na republikanskih primarnih volitvah pogorel in zelo zgodaj odstopil od kandidature.

Ne spreglejte