Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Turčija

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 21.36

8 let

Kako bosta EU in Turčija rešili begunsko krizo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska unija in Turčija sta danes v Bruslju razpravljali, kako rešiti begunsko krizo. EU od Turčije pričakuje boljše upravljanje meje in nakazuje možnost premikov pri vizumski liberalizaciji.

EU in Turčija se trudita ob obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Bruslju vzpostaviti nov odnos vzajemnega zaupanja, ki bi omogočil učinkovito sodelovanje v begunski krizi. "Nedvomno mora EU bolje upravljati svoje meje. Enako pričakujemo od Turčije," je po srečanju z Erdoganom poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Beg na sto tisoče beguncev iz Turčije v Evropo se po njegovih besedah mora ustaviti, EU tega ne more storiti sama, temveč potrebuje turško stran.

Kaj bo v zameno dobila Turčija? Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je izpostavil potrebo po novem odnosu vzajemnega zaupanja in skupnem migracijskem načrtu, pa je pred srečanjem z Erdoganom nakazal možnost napredka v dialogu o vizumski liberalizaciji, ki jo želi Turčija. Dejal je, da je močno naklonjen premikom pri tem vprašanju. Juncker je tako potrdil neuradne navedbe, da bi lahko Turčija v zameno za pomoč pri nadzoru turško-grške meje hitreje napredovala na poti do tega cilja.

Turčija je sprejela že 2,5 milijona beguncev Erdogan je izpostavil, da je v Turčiji 2,5 milijona beguncev, od tega 2,2 milijona Sircev, medtem ko jih je v Evropi 250.000. Turčija je doslej po njegovih besedah za begunce porabila 7,8 milijarde dolarjev, medtem ko je od mednarodnih partnerjev dobila nekaj več kot 400 milijonov dolarjev, a kljub temu ni zaprla svojih vrat, temveč jim pomaga brez kakršne koli diskriminacije. Za rešitev begunske krize, katere vzrok je vojna v Siriji, so po Erdoganovih besedah potrebne tri stvari: usposabljanje in oprema, ter vzpostavitev varne cone, kjer bodo ljudje varni pred terorizmom, ter območja prepovedi letenja v Siriji.

Ne spreglejte